09.10.2020

Емитирането на общ дълг в ЕС не трябва да се превръща в норма извън т.нар. "кризисни времена". Това заяви заместник-председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Ив Мерш, цитиран от "Ройтерс".

"Европейската комисия и държавите членки в Съвета са предприели "решителни мерки в подкрепа на националните правителства, фирми и трудещи се, помагайки да се смекчи непосредственото въздействие на коронавирусната кризата", коментира Мерш.

"Това, което можем и трябва да използваме след кризата, са нашите общи принципи, които са ни послужили добре - такива като общия подход към общите проблеми", заключи Мерш.

Наскоро ЕЦБ прие временно изключение по отношение на коефициента на задлъжнялост за банките в еврозоната ("Leverage Ratio") на фона на продължаващата пандемия. При изчисляване на квотата на банките е разрешено да изключват определени активи, като депозити в централната банка. Това им позволява да имат по-висок дял на дългове. Регламентът ще се прилага до 27 юни 2021 г.

При т. нар. "Leverage Ratio" трансакциите на банките се слагат в съотношение към собствения капитал, независимо от съдържанието на риска. От 28 юни 2021 г. банките в еврозоната трябва да постигнат стойност от 3 процента.

Според ЕЦБ, въз основа на данни от края на март 2020 г., приетият понастоящем регламент за изключения ще увеличи общия коефициент на дълга от 5.36 процента с около 0.3 процентни пункта.

Управителният съвет, като най-висшият орган за вземане на решения на централната банка, оправда изключението с пандемията на коронавируса, която удари всички икономики на еврозоната "по безпрецедентен и мащабен начин". Ето защо "безпрепятственото функциониране на канала за предаване на паричната политика" чрез банките било особено важно.

Според Управителния съвет е изпълнено условието за изключителни обстоятелства, "които оправдават временното изключване на определени експозиции към централните банки от изчислението".

Дата: 09.10.2020

Източник: "Инфосток

Прочетено: 1627