06.11.2020

Татяна Попова - управител на веригата "Аванти" (член на БСК), за развитието на компанията и бизнес средата.

Какво отличава "Аванти" от останалите магазини, специализирани в продажбата на напитки?

Основното предимство на "Аванти" пред конкурентите ни е нашият бизнес модел - огромен избор от повече от 5000 артикула на най-ниски цени в компактни магазини, така че пазаруването да е удобно за клиентите. Още със създаването на компанията решихме да се специализираме в продажбата на алкохолни напитки и да предложим на хората разнообразие, каквото не могат да открият другаде. Към момента асортиментът ни включва от бира до премиум уискита и дори напитки, които се възприемат като екзотични за нашия пазар, като специфични ликьори или напитки, характерни за страни като Китай например.

Освен това заложихме на компактен формат на търговските обекти, което е удобство за клиента, тъй като не му се налага да обикаля, за да намери търсения продукт. Друго предимство на "Аванти" е, че през нашите магазини се реализират големи обеми стока и това ни позволява да предложим изгодна цена за крайния клиент. С други думи, бих обобщила предимствата на компанията с нейния слоган - "Качество на най-ниски цени".

Благодарение на това ние отговорихме на търсенето на българския клиент, който е изключително ценово ориентиран и залага на първо място на доверието, което е изградено от нас през годините. Това означава, че, влизайки в нашите магазини, хората са абсолютно сигурни, че ще си купят продукт с ясен произход на ниска цена, без да се притесняват, че могат да попаднат на "менте" алкохол.

Как е структурирана веригата? Колко обекта са собствени и колко са франчайз?

Ние сме най-голямата верига от специализирани магазини за продажба на алкохол на дребно в България. Към момента разполагаме с 68 магазина. От тях 64 са в София и имаме по два обекта във Варна и Бургас. Що се отнася до собствеността, 47 магазина са наши собствени, а 21 са франчайз. За нас е много важно във всеки обект на "Аванти" хората да намират търсените от тях продукти и да получават добро обслужване. Затова и непрекъснато работим с нашите франчайзьори и им помагаме да следват стандартите на компанията ни.

Кои са бестселърите в магазините на "Аванти"? Има ли регионални различия в потребителското търсене?

Ако говорим в национален мащаб, сред най-търсените продукти са ракиите и среден клас шотландско уиски. Сред бестселърите са и цигарите и ядките. Наблюдаваме и регионалните различия на предпочитанията, които до голяма степен се определят и от местния патриотизъм. Нормално е хората в Пловдив или Бургас да предпочитат продукти от техния регион и да ги търсят.

Как компанията подбира доставчиците на продуктите си?

За нас е изключително важно партньорите ни да споделят нашите ценности - да са напълно прозрачни в своята дейност, да подхождат отговорно към бизнеса и да са коректни. На тази основа градим взаимно доверие, благодарение на което с много от партньорите ни сме заедно още от създаването на "Аванти". Това доверие се прехвърля и към клиентите, които знаят, че влизайки в наш магазин, ще намерят продукти с гарантирано качество и ще получат точно това, което им е обещано.

Колко са българските доставчици и в кои продуктови категории?

Ние работим само с български доставчици - производители и официални представители за България. Това се отнася не само за напитките, но и за основните хранителни продукти, които започнахме да предлагаме от месец март.

Какво според вас е бъдещето на онлайн продажбите във вашия бранш?

Обемът на продажбите в нашия бранш непрекъснато ще расте, тъй като все повече хора оценяват удобството на пазаруването от разстояние. Това се доказа и по време на COVID кризата, когато много клиенти предпочетоха да поръчат напитки, вместо да излизат до магазина. Затова и активно обогатихме асортимента в онлайн магазина ни и дадохме възможност на хората от цяла България да се възползват от разнообразието, което предлагаме.

Според мен бъдещето е в комбинацията между физически и онлайн магазини - така нареченият click and brick модел. От една страна хората ще предпочитат да поръчат бързо и удобно от дивана си и да получат продуктите на вратата си. Други клиенти пък ще продължат да посещават магазините, където могат да разгледат продукти, да ги сравнят и да се допитат до нашите консултанти, които да ги насочат към най-добрия избор според индивидуалния им вкус или според повода, за който пазаруват.

Как се отрази на продажбите извънредното положение заради пандемията? Затворихте ли магазини и наложи ли се да освобождавате служители?

Мога да кажа, че извънредното положение не доведе до негативни резултати за "Аванти". Оборотът ни през първата половина на 2020 г. е на нивата от същия период на 2019 г. Ние не затворихме нито един от собствените магазини на веригата и не само че продължихме да работим, но и разширихме асортимента си. Още в началото на извънредното положение отговорихме на повишеното търсене и обособихме сектори със стоки от първа необходимост като брашно, олио, млечни продукти, консерви и така нататък. Тази стъпка беше до известна степен рискована, тъй като беше свързана със сериозна инвестиция за регали и хладилни витрини, но времето показа, че решението ни е било правилно.

Като коректна и изключително отговорна към своите служители компания ние не изпратихме никого в неплатен отпуск и не въведохме работа на половин ден. За съжаление през последните месеци се наложи да се разделим с част от нашите служители, тъй като стресът от новата ситуация беше прекалено голям, а за нас качеството на обслужване е на първо място. В същото време ние назначихме нови служители в магазините ни и в крайна сметка броят на колегите ни след кризата е по-голям, отколкото преди нея.

Какви мерки предприехте и какви инвестиции направихте за здравната сигурност на потребителите и служителите, които работят на "първа линия"?

Незабавно след обявяването на извънредното положение осигурихме лични предпазни средства на служителите ни - маски ръкавици и дезинфектанти, които и към този момент се предоставят от компанията. Освен това в изключително кратки срокове монтирахме паравани пред касите и въведохме стриктен пропускателен режим, с което осигурихме допълнителна защита на служителите ни на първа линия и на клиентите. Освен това в централния ни склад за сметка на фирмата бяха направени и PCR тестове на всички служители, които изявиха желание да се тестват.

Как се промени поведението на клиентите по време на извънредното положение и след отмяната му?

Кризата направи хората по-внимателни по отношение на пазаруването. Това означава, че клиентите станаха ценово ориентирани - търсят промоции и сравняват цени. Освен това наблюдаваме и намаляване на броя на така наречените импулсивни покупки. Тези тенденции се запазват и след извънредното положение.

Как оценявате бизнес климата в България?

Въпреки твърденията на управляващите, че средата в България е добра за правене на бизнес и е атрактивна за инвеститорите, това не е точно така. От години у нас има сериозна административна тежест и контрол върху бизнеса, които често са прекомерни поради популистки стремежи. Тази тенденция се засили през последните месеци, като оправданието беше корона кризата.

Примерите за действия, които затрудняват компаниите, са десетки. Един от тях е порочната практика на всеки 4 години да се сменят бандеролите. Всеки път се питам: защо след края на периода за смяна стока със стар бандерол, платен акциз и ДДС изведнъж се обявява за незаконна и при проверка се конфискува, а компанията получава акт за нарушение. Така на всеки четири години всички търговци губим значителни суми. Тази година за съжаление също беше такава.

След загубите, които отчетохме от смяната на бандеролите, се появиха COVID-19 и Наредба Н-18. Заради нея инвестирахме десетки хиляди в софтуер и касови апарати по изисквания на НАП, а в момента не се знае ще се прилага ли или не. Да не забравяме и член 187 от Закона за ДДС, според който, ако касиер не издаде касова бележка при продажба, запечатват търговският обект за 1 месец. Тук проблемът е, че ако служител на каса не маркира стоката и не издаде бон, той краде от работодателя си, но наказанието не е за касиера, а за работодателя. Освен това трудовото законодателство у нас е толкова закостеняло, че е изключително трудно този служител да бъде наказан или уволнен. И това е пример колко е "лесно" да се прави бизнес у нас.

Като пример за действия на местните администрации мога да дам наредбата на Общинския съвет в София за брандирането на витрините на магазините. Според нея брандът върху витрина или стъкло не може да е повече от 20%, ако обектът е първа зона, и не повече от 30%, ако е във втора зона. Според Столичната община е по-красиво да се виждат гърбовете на рафтовете или стелажите, а глобата за неспазване на наредбата е 20 000 лв. Изключително странно е и че проверките за изпълнението на тази наредба, която е приета през 2018 г., зачестиха точно по време на извънредното положение, когато бизнесът трябваше да се справи с много други предизвикателства. Независимо от всичко това и въпреки администрацията ние успяваме да оцелеем.

Какво е необходимо да се случи, за да бъде по-благоприятен бизнес режимът?

На първо място е необходимо управляващите да приемат бизнеса като партньор в изграждането на силна и печеливша българска икономика, а не като враг, който трябва да контролират и притискат и въобще да му пречат да работи и да се развива. Така държавата ни няма да стане по-богата, а напротив - ще обеднява все повече. Освен това е необходимо да има предвидимост при създаването на нормативната уредба и всеки закон, който влияе на бизнеса и икономиката, да има задълбочена оценка на въздействието.

Какви са плановете за развитие на "Аванти" през 2021 г.?

Целта ни е да продължим да растем и да запазим позицията си на най-голямата специализирана верига. Предстои ни да открием нови обекти и да навлезем в градове, в които досега не е имало магазин на "Аванти". Разбира се, ще продължим да разширяваме асортимента си и ще предложим на хората още по-голямо разнообразие от напитки.

 

Дата: 06.11.2020

Източник: в. Капитал

Прочетено: 1997