24.02.2021

Радосвет Радев проведе две последователни срещи с новоназначения български посланик в Република Южна Африка - Мария Цоцоркова, и с новоназначения посланик на България в Япония – Мариета Арабаджиева.

Председателят на БСК Радосвет Радев проведе две последователни срещи с новоназначения български посланик в Република Южна Африка - Мария Цоцоркова, и с новоназначения посланик на България в Япония – Мариета Арабаджиева. В срещите участва и Веселин Илиев – главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК.

По време на срещата с г-жа Цоцоркова бяха обсъдени възможностите за партньорство и развитие на двустранните икономически връзки. За първо полугодие на 2020 г. износът от България е 59.7 млн. щ.д., което е спад от 20% в сравнение със същия период на 2019 г. Вносът от Р Южна Африка е на стойност 16.0 млн. щ.д., като тук се отбелязва двоен спад от 56.6% в сравнение с 2019 г. Стокообменът между двете държави е на стойност 75.7 млн. щ. д., като и тук статистиката отчита спад от 32% в сравнение с първите шест месеца на 2019 г. ЮАР има значение на регионален пазар за съседните страни - Ботсуана, Лесото, Намибия и Свазиленд.

Четири фирми, с които БСК поддържа активна комуникация, имат изявен интерес към пазарите на Южна Африка, сподели по време на срещата Веселин Илиев. Това са: “Аяли груп”– износ на етерични масла, “Никос Хранинженеринг” – оборудване за хранителната и питейната индустрия, “Дейзи” – търговска електроника, “Микро инвест” – софтуер за управление на малки и микро фирми. Новоназначеният посланик се ангажира да съдейства за установяването на контакт и търсене на пазари за продукцията им.

Новият посланик на България в ЮАР има акредитация за Ангола, Зимбабве, Намибия, Ботсуана и Лесото. Г-жа Цоцоркова има 10-годишен дипломатически опит в Ню Йорк, а през последните 4 години е била посланик на Република България в Република Армения. Ще замине за Претория на 25 март 2021 г. Съставът на мисията се състои от посланик, консул и дипломат.

На срещата с г-жа Арабаджива бяха обсъдени българо-японските търговски отношения и близостта на БСК с японската бизнес федерация „Кейданрен“, с която БСК има дългогодишно партньорство. Нещо повече, уставът на БСК е по аналог на тези на Keidanren и CBI.

Япония е третата по големина икономика в Света (след САЩ и Китай). Тя е третият най-голям производител на автомобили, притежава най-голямата индустрия за стоки от сферата на електрониката и е на първите места в класациите за иновации. Най-голям е делът на износа от България към Япония на интегрални схеми и електронни микрокомплекти - 19,7% за 2019 г., следван от износа на кожи и други части от птици, покрити с пера или пух и електрически трансформатори. Що се касае до вноса, България внася предимно пътнически автомобили и електрически двигатели и генератори.

Въпреки данните на статистиката, България продължава да бъде емблема на розовото масло и всички суровини, които дава розата за козметика и хранително-вкусова промишленост. Проблем за по-голям износ продължават да бъдат различните и многобройни стандартни, които Япония има в хранително-вкусовата промишленост и които са различни от тези на ЕС, както и количеството, което се изисква.

Новият посланик на Република България в Япония е силно амбициран да стимулира външно-търговските отношения и за тази цел ще съдейства за виртуални B2B срещи между предприятия от двете страни. Г-жа Арабаджиева ще подава и актуална информация чрез БСК и по темата с Индустрия 5.0, за която се твърди, че ще доведе нов модел на сътрудничество и взаимодействие между човека и машините.

“България и Япония имат установени дългогодишни партньорски и стратегически отношения, но моята амбиция е да търся нови форми за ползотворно сътрудничество между двете държави”, сподели новоназначеният посланик. Г-жа Арабаджиева владее японски език и има дългогодишен дипломатически опит в Токио. Очаква се да замине за страната на изгряващото слънце на 1 март 2021 г.

Председателят на БСК пое ангажимент за активно сътрудничество и оказване на съдействие при предстоящите бизнес делегации от ЮАР и Япония и пожела успех на новоназначените посланици.

 

Дата: 24.02.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3720