02.10.2021

В студиото на Нова ТВ Щерьо Ножаров от БСК и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

Минималната работна заплата ще се увеличи от следващата година. Таква заявка направиха от социалното министерство. Сега тя е 650 лв, а колко ще стане от догодина още се изчислява. Синдикатите предложиха сумата да е 764 лв. В сегашния й размер стотици хиляди работници получават чисто по малко над 500 лв. на месец. Как се приема идеята от бизнеса и работниците с минимални доходи провери Румяна Попова.

„Последните 5 години от октомври до март издържам за собствена сметка персонала. През летния сезон наваксваме загубата и след това нещата се повтарят. При увеличение на минималната заплата ще трябва да направим свиване на разходите”, разказа работодателят Красимир Каменов.

Темата коментираха и икономическият съветник на КТ „Подкрепа" Ваня Григорова и Щерьо Ножаров от Българската Стопанска Камара.

Според Григорова минималната работна заплата категорично трябва да бъде вдигната. Ножаров е на обратното мнение.

„Ако се опитваме да стигнем средноевропейските нива, това означава, че трябва да има рязък ръст на вдигане на миналата заплата. Това означава 1000 лв. Ясно е, че това няма как да се случи в момента", коментира Григорова.

„Разходите за енергия са много високи. Освен това бизнесът е ограничен заради пандемията. Ако увеличим минималната работна заплата, разходите на бизнеса за производство, ще надхвърлят приходите. Това ще доведе до по-висока безработица", твърди Ножаров.

Повече гледайте във видеото.

Дата: 02.10.2021

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 3416