19.10.2021

БНТ, Денят започва, 19.10.2021

Бизнесът излиза на протест на 19-и октомври. Причината е скокът на цените на тока.

Днес излизаме на протест, за да покажем, че проблемът с цените на електроенергията е сериозен, да предупредим, че ако не се вземат адекватни, бързи и навременни мерки, последствията само ще се задълбочават. И тази увеличена цена на електроенергията ще се прехвърли и към цените на предлаганите стоки и услуги, каза Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Според нея „трябва да има парична компенсация за всички небитови абонати, които са на свободния пазар“. Ние като работодателски организации сме се обедини около предложението да бъде 75% от сумата, която надвишава прогнозната за КЕВР от 119 лв./мВтч. Тази сума варира във всеки един от месеците. Възможни са и други инструменти, с които да се повлияе на пазара, но те за съжаление изискват работещ парламент. За пореден път установяваме, че България няма законодателство, което да е адаптивно към кризи, отбеляза Минчева.

„Нашата задача е да поставим на масата проблемите на нашите членове в достатъчно ранен период, за да може да се реагира адекватно. Ние излизаме, за да покажем, че проблемът е сериозен, а не е спекулация. Държавата е тази, която разполага с достатъчно като обем и достоверност информация има ли средства, къде се намират те и кои са законосъобразните начини тези средства да достигнат до бизнеса. Ние сме там, за да поставим въпросите”, посочи Минчева.

Тя подчерта също, че протестът не е политически, а икономически.

Дата: 19.10.2021

Източник: БНТ

Прочетено: 1487