25.10.2021

POWERYOU - инструментът, който отвежда хората над 50 години на вълнуващо приключение в дигиталния свят 

Специален проект, съфинансиран от фондовете на ЕС по транснационалната програма "Дунав", обединява партньори от 8 държави в областта на цифровите компетентности на хората над 50 години. "Изграждане на цифров предприемачески капацитет на възрастните хора чрез иновативна система за обучение", или проектът eDigiStars има за цел да разработи устойчиви екосистеми, които успешно превръщат възрастните работници в самостоятелни цифрови предприемачи, като помагат на хората да придобият желаните умения и на компаниите да останат конкурентоспособни.

Проектът обхваща 19 партньори в 8 дунавски държави - Австрия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения и Украйна. Важна част от проекта е разработването на три инструмента, които ще играят ключова роля в процеса.

eDigiStars се основава на истинско професионално сътрудничество: организациите за професионално обучение и обучение на възрастни, бюрата по труда, неправителствените организации, местните власти, търговските камари, организациите за промишлено и икономическо развитие и целевите групи в неравностойно положение работят заедно, за да гарантират успех.

Трите инструмента са: POWERYOU ще даде възможност на работната сила над 50-годишна възраст за самостоятелна цифрова заетост, CAMPUS ще адаптира съответните курсове към специфичните им нужди, а LABEL ще сертифицира тези, които демонстрират достатъчно цифрови умения.

По време на специални срещи и семинари, които се проведоха във виртуална среда, поради кризата с коронавируса, партньорите по проекта обсъдиха създаването на инструментите, като използваха различни методи за интерактивна групова работа. Участниците бяха разделени в отделни дискусионни стаи в интернет базираната платформа MIRO. 

При разработването на инструмента POWERYOU първо се опитахме да очертаем характеристиките на работната сила на възраст над 50 години - те обикновено трудно се справят с новите технологии и поради това често остават в неравностойно положение спрямо възможностите на цифровия свят. Те са започнали да работят във времена преди дигитализацията и имат различни нужди по отношение на усвояването на технологиите, което ги прави по-трудни за разработчиците на технологии. Равнището на заетост на по-възрастните работници (55-64 години) в ЕС-27 е понастоящем 60 %. Ето защо спешно са необходими по-добри и по-дълги трудови кариери за хората над 50 години

С POWERYOU определихме къде най-лесно биха могли да се включат те - онлайн маркетинг, създаване на онлайн съдържание, електронна търговия, анализи и проучвания, уеб и графичен дизайн, 3D печат, специалист по компютърна поддръжка, администратор на бази данни, компютърен техник, системен администратор, специалист по ИТ сигурност и много други.

Инструментът съдържа и разработени образователни програми за групата над 50 години. Разговаряхме с представители на възрастовата група и представихме успешни истории от различни страни партньори, установихме начини да мотивираме хората над 50 години да се присъединят към проекта, както и инструменти и подходи за процедури за подбор и изграждане на дигитална кариера. POWERYOU включва също подхода на Ikigai за подпомагане на тези хора да разберат собствените си нужди, потенциал и мотивация за лична и професионална промяна, интервюта, събиране на препоръки, въпросник за самооценка на цифрова грамотност, оценка на скоростта на обучение на възрастните хора и тестване на това, което е научено.

Екипът на проекта е убеден в това: Да подкрепим хората над 50 години да останат активни и да гарантираме, че обществото в Дунавския макрорегион ще се възползва от техните силни страни и таланти.

 

 

Дата: 25.10.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3034