02.11.2021

Специален проект, съфинансиран от фондовете на ЕС по транснационалната програма "Дунав", обединява партньори от 8 държави в областта на цифровите компетентности на хората над 50 години. Проектът eDigiStars "Изграждане на цифров предприемачески капацитет на възрастните хора чрез иновативна система за обучение" има за цел да разработи устойчиви екосистеми, които успешно превръщат възрастните работници в самостоятелни цифрови предприемачи, като помагат на хората да придобият желаните умения и на компаниите да останат конкурентоспособни.

Проектът обхваща 19 партньори в 8 дунавски държави - Австрия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения и Украйна. Важна част от проекта е разработването на три инструмента, които ще играят ключова роля в процеса.

eDigiStars се основава на истинско професионално сътрудничество: организациите за професионално обучение и обучение на възрастни, бюрата по труда, неправителствените организации, местните власти, търговските камари, организациите за промишлено и икономическо развитие и целевите групи в неравностойно положение работят заедно, за да гарантират успеха.

Трите инструмента са: POWERYOU ще даде възможност на работната сила над 50-годишна възраст за самостоятелна цифрова заетост, CAMPUS ще адаптира съответните курсове към специфичните им нужди, а LABEL ще сертифицира тези, които демонстрират достатъчно цифрови умения.

По време на специални срещи и семинари, които се проведоха във виртуална среда, поради кризата с коронавируса, партньорите по проекта обсъдиха създаването на инструментите, като използваха различни методи за интерактивна групова работа. Участниците бяха разделени в отделни дискусионни стаи в интернет базираната платформа MIRO.

Друга дискусия беше посветена на начина за разработване на инструмента CAMPUS, насочен към доставчиците на курсове за обучение и преквалификация. Инструментът ще ги насочи как ефикасно и ефективно да адаптират курсовете си към специфичните нужди на целевата група. По време на проекта, CAMPUS ще бъде тестван в рамките на един курс във всяка държава.

Партньорите по проекта участваха в семинар, като обсъдиха специфични аспекти на това как хората на възраст 50+ обработват информацията и някои ефективни стратегии за обучение.

Намаляване на усещанията, вниманието, паметта и тълкуването при възрастните хора - всички тези проблеми се нуждаят от предложения за предаване на цифрова информация към по-възрастните работници. Участниците решиха да организират CAMPUS в пет големи глави: статистика - актуално състояние на обученията и курсовете в различните държави, тяхното съдържание, основни теми, които трябва да бъдат обхванати, брой часове и общо описание на видовете информация, предавани в рамките на обучението по цифрови умения.

Разработването на инструмента започва с преглед на националните и териториалните данни в осемте участващи държави, както и техния анализ. Подробно са описани статистическите данни и реалното състояние на обученията, както и свободните работни места в отделните държави, преглед на националните и териториалните данни, съдържанието на курсовете, насочени към цифровите умения на хората над 50 години, обучителните модули и тяхната комбинация.

Модулите за обучение са подбрани въз основа на проучвания във всички страни, като целта е участниците да бъдат подготвени за различни длъжности, за които се изискват цифрови умения. Обработката на информация при хората на възраст над 50 години изисква специално внимание и за тази цел бяха определени златни правила за адаптиране на обучението към техните нужди.

CAMPUS също така обхваща: споделяне на очакванията на обучаемите за положителни резултати от обучението и чувство на удовлетворение, предлагане на надежда и оптимизъм, контролиране на тревожността, оспорване на погрешните схващания, използване на методи за отвличане на вниманието (шеги), когато е подходящо, изтъкване на ползите от обучението - даване на практически примери; проявяване на уважение и даване на възможност на обучаемите да изразят своите притеснения относно обучението, да бъдат изслушани; събиране на информация за нуждите и интересите на участниците. Разработеният инструмент включва също: приблизителна продължителност за всяка учебна тема в часове, описание на отделните модули и тяхното съдържание, както и основни финансови, правни умения и практически съвети.

Екипът на проекта е убеден: Да подкрепим хората над 50 години да останат активни и да гарантираме, че обществото в Дунавския макрорегион ще се възползва от техните силни страни и таланти.

 

Дата: 02.11.2021

Източник: БСК

Прочетено: 3350