17.12.2021

Българската стопанска камара (БСК) и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) подновиха договор за стратегическо сътрудничество в областта на Дигитализацията на икономиката и използването на системи за големи данни.

Страните се обединиха около идеята за важността да се позиционира и популяризира България, като високотехнологична страна, както и да се насърчи синергията между академичните среди, предприемачите, инвеститорите, институциите и новите предприятия, за да превърне идеите в нови продукти и да донесе нови технологии на пазара.

Предмет на договора е и партньорството между УНСС и БСК при реализация на проекти и дейности, свързани с Технологичен трансфер и комерсиализация на резултатите от научните изследвания, с цел отключването на научния и икономическия потенциал на България, в т.ч. и създаването на работни места с висока добавена стойност за икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

УНСС предоставя възможност на БСК да ползва технологичната инфраструктура на Центъра за компетентност по проект „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“, а БСК поема ангажимент към УНСС с услуги насочени към:

  • подкрепа при търсене на финансиране на иновативни и стартиращи компании.
  • връзка с инвеститори и VC;
  • подкрепа при създаване на spin-off компании и тяхната комерсиализация;
  • подкрепа при дейността за Технологичен трансфер.

Основните форми на сътрудничество между двете Страни за осъществяване на заложените в Договора за стратегическо сътрудничество цели обхващат:

  1. Разработка на съвместни проекти.
  2. Реализация на проучвания и анализи от съвместен интерес.
  3. Експертна и консултантска взаимопомощ.
  4. Установяване и разпространение на добри практики.
  5. Взаимен обмен на информация, опит, идеи и данни от изследвания и проучвания, свързани със създаване на условия за развитие и популяризиране на дигитализацията на икономиката в среда на големи данни.
  6. Съвместно провеждане и участие в информационни кампании, семинари, кръгли маси, работни срещи.
  7. Организиране на конкурси за иновативни решения, свързани с практиката.
  8. Партньорство в разработването и прилагането на системи за стимулиране на работещите висшисти за продължаващо обучение и повишаване на професионалните им умения и компетенции.
  9. Срещи с потенциални инвеститори и други присъщи дейности за осигуряване на инвестиции.
  10. Организиране на семинари и срещи с фирми, които имат интерес от съвместни изследвания и иновации и привличането на докторанти за индустриални изследвания.
  11. Други форми на съвместни действия по теми от взаимен интерес.

Координатор по изпълнението на Договора за стратегическо сътрудничество от страна на БСК е Христина Каспарян - главен експерт “Международно икономическо сътрудничество”, а от страна на УНСС - проф. д-р Камелия Стефанова ръководител катедра "Информационни технологии и комуникации".

 

Дата: 17.12.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2043