26.01.2022

Интервю на Лора Търколева (БНР) с Мария Минчева

„Очакванията ни са, че по-реалните, съществени реформи, които има да предложи това правителство, ще ги видим не в този бюджет, а в актуализацията на бюджета.“ Това каза в интервю за БНР Мария Минчева, замeстник-председател на Българската стопанска камара преди работодателските организации да представят приоритетите си за годината.

Засега намеренията за компенсации заради повишените цени на енергоизточниците са удовлетворяващи, но все още не са факт, отчитат работодателите. 

„Защото това са драстични скокове, които влекат след себе си увеличаване на всички останали цени и увеличаване на инфлацията“, поясни Мария Минчева.

Относно споровете за минималната работна заплата Минчева припомни, че все още не е ясно как се формира тя:

„Дали трябва да са водещи социалните показатели или водещи икономическите показатели. Ние все още не знаем това число, което се предлага за МРЗ – как е стигнато до него. Ние възразяваме от много години, че няма обективен механизъм.“

Ваучерите и вдигането на тавана на квотата на 1 милиард лева се адмирират от работодателите, коментира Минчева.

„Това са необходими компенсации за работниците. Това ще позволи работодателите, които могат да си го позволят, да подпомагат своите работници.“

Работодателите искат и обсъждане хода на Националния план за възстановяване и устойчивост и бележките по него, стана ясно от думите на Мария Минчева. 

„Ние не сме наясно какви са точно бележките и какво смята да предприеме правителството, в какви срокове.“

Средствата по Плана са шанс българската икономика не само да оцелява, но и да се възстанови и да се модернизира, допълни тя.

Не можем да избягаме от политиките, които се задават на европейско ниво – зелен преход и дигитален преход, посочи още Мария Минчева от БСК.

Според работодателите навлизането на цифровите технологии трябва да бъде акцент.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл:

 

Дата: 26.01.2022

Източник: БНР

Прочетено: 2595