01.03.2022

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев, председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Стайко Стайков и изпълнителният директор на БАСЗЗ Стефан Асенов, проведоха първа, опознавателна среща с новото ръководство на Министерството на земеделието. От страна на ведомството присъстваха министър Иван Иванов и зам.-министър Иван Христанов.

Почти всички браншови организации от хранително-вкусовата и продоволствената индустрия са активни членове на БСК. За мен е удоволствие, че успяхме да направим тази среща, чиято основна цел е да поставим първа крачка към пряк диалог между бизнеса и държавата, защото и двете страни имат нужда от по-добра комуникация помежду си, особено в сегашната ситуация“, сподели в началото на разговора председателят на БСК.

Представителите на БАСЗЗ не скриха притесненията си, свързани с поскъпването на торовете и горивата за земеделските производители. Те поставиха и още проблеми, които стоят пред бранша, сред които „изчезването“ на земи от Кадастъра, отчуждаването на земи на непазарни цени, обработването на т.нар. „бели петна“, както и други въпроси, свързани с поземлените отношения и опазването на земеделските земи.

Ние винаги сме разглеждали проблемите и като собственици, и като ползватели. От 2007 г. активно участваме във всички по-важни процеси, свързвани с поземлените отношения, и заемаме конструктивни позиции с цел опазване на един от най-ценните ресурси на България – нейната земя“, каза по време на срещата председателят на БАСЗЗ Стайко Стайков.

От своя страна, министър Иванов увери, че страната следи доставката на торове за земеделието, и сподели, че целият експертен потенциал на Министерството в момента е насочен към продоволствената сигурност на страната. „Срещата с Вас идва като продължение на вчерашната със Сдружението на модерната търговия и ще е първа от много предстоящи, в които заедно с представителите на бизнеса и браншовите организации ще работим за решаването на проблемите в земеделието, защото те са комплексни и мултиплицирани в годините“, подчерта министър Иванов.

Зам.-министър Христанов сподели, че усилията му ще бъдат насочени към консолидиране на сектора, към връщане на доверието в Министерството и в нови и работещи законодателни инициативи.

БСК заяви готовност да бъде активна страна в диалога и да съдейства за по-широка дискусия от страна на своите членове, а от БАСЗЗ поканиха двамата министри на своята 15-годишнина през лятото на т.г. По повод годишнината ще се проведе кръгла маса с международно участие, с фокус върху земеделието.

 

Дата: 01.03.2022

Източник: Българска стопанска камара

Прочетено: 2562