30.03.2022

В продължение на два дни – на 31 март и 1 април, 99 ученици от средни училища и техните учители от цяла Европа ще се срещат онлайн, за да намерят решения и стратегии срещу дезинформацията и fakenews.
 
"Твоята Европа, твоето мнение!" е годишното събитие за младите хора на Европейския икономически и социален комитет към Европейския съюз. Училища от всички 27 държави-членки на ЕС, 5-те държави кандидатки за членство в ЕС и едно базирано в Брюксел европейско училище са поканени да кандидатстват за участие. България ще бъде представена от Професионална лесотехническа гимназия "Никола Вапцаров" Банско.
 
Срещата се провежда изцяло на английски език. Отборът на Лесотехническата гимназия е с ръководители Гергана Стоименова и Елена Хаджипопова и учениците Виктория Тодорова и Рая Димитрова от 12 клас, и Ибрахим Мустафа от 11 клас.
 
Връзките на гимназията с европейските институции е изключително активна. Катерина Чолева и Борислава Чакърова са младши посланици на Европейския парламент към училището по програмата за училища посланици на ЕП. Неотдавна в ПЛТГ "Никола Й. Вапцаров" гр. Банско бе оборудван СТЕМ кабинет.
 
Една от първите дискусии в кабинета бе за ползите за младите хора от информираността им за правата и задълженията им като европейски граждани, как да разпознават истинските новини от фалшивите. Презентация по темата пред учениците направи членът на Европейския икономически и социален комитет Мария Минчева - зам.-председател на Българската стопанска камара.
 

Дата: 30.03.2022

Източник: Пирин нюз

Прочетено: 1562