31.03.2022

С ваучерите ще може да се плащат и ток, вода, парно

Увеличение на доходите, по-висок осигурителен праг, помощи, и повече ваучери за храна за работещите от 1 април.

Минималната работна заплата от 650 става 710 лева.

Синдикатите обаче искат още едно увеличение с актуализацията на бюджета през юли, защото сегашното е изядено от инфлацията през февруари.

Майчинството през втората година също ще е в по-голям размер – 710 лева.

Месечните помощи за отглеждане на деца в семейства с доход на човек до 510 лева нарастват. За едно дете на 50 лева, за 2 – 110, за 3 – 165 лева, за 4-ри деца 175 лева. Семейства с доходи до 610 лева на човек ще получават 80% от пълния размер на помощта.

Максималният осигурителен доход се вдига – от 3000 на 3400 лева.

Работещите, които получават ваучери за храна вече ще могат да взимат не до 80 лева месечно, а до 200 лева. И новото - с тях ще може да се плащат и ток, вода, парно.

Емануил Динев в момента получава максималния размер ваучери - 80 лева месечно, но с инфлацията усеща, че те стигат едва за две влизания в магазина. Очаква дори да не получи максимума от 200 лева за ваучери, сумата във ваучери да се увеличи.

"Ако останат парички след пазара мога да погася някоя от битовите сметки водата, топлофикация, ток", посочва той.

С вдигането на сумата до 200 лева и разширяването на обхвата за погасяване и на комунални услуги, фирмите оператори на ваучери отчитат завишен интерес от страна на работодателите.

Работодателските организации отчитат, че допълнителен доход, който предоставят фирмите на служителите си под формата на ваучери е необлагаем – работодателят няма допълнителни разходи, служителят също.

"Ако работодателя е решил да увеличи работната заплата предвид промените и по-големите нива на инфлация, сега може да допълни това увеличение през социални разходи под формата на многоцелеви ваучери" уточнява мениджърът Станислав Попдончев.

Във фирмата на Емануил сега правят разчетите с колко да бъдат увеличени ваучерите.

Експертите посочват още, че ваучерите помагат и за изсветляването на икономиката, а така и приходите от ДДС са сигурни.

Засега няма яснота откога топлофикациите, енергодружествата и ВиК операторите ще приемат ваучери като платежно средство.

 

Дата: 31.03.2022

Източник: bTV

Прочетено: 1107