16.05.2022

Осмата международна научно-практическа конференция „Недвижими имоти & Бизнес” 2022, организирана от катедра „Недвижима собственост” съвместно с FIABCI INTERNATIONAL под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров се проведе хибридно в УНСС.

Официален гост на конференцията тази година беше г-н Джорди Рибо, президент на FIABCI World за мандат 2021-2022. FIABCI е най-голямата организация на компании от бизнеса с недвижими имоти в света, като обединява всички професии, свързани с този бизнес. УНСС също е член на FIABCI – България.

Събитието откри доц. д-р Драгомир Стефанов. Той поздрави гостите и участниците във форума и отбеляза, че тази научно-практическа конференция се организира ежегодно от катедра „Недвижима собственост", катедрата издава и четири броя годишно от научното списание „Недвижими имоти и бизнес”.

„За мен е лична радост и голяма чест да ви приветствам с добре дошли на нашето събитие. Освен, че днес провеждаме нашата конференция, която е вече традиционна имаме и своеобразен юбилей, тази година се навършват 15 години от създаването на нашата специалност", каза доц. д-р Георги Забунов и допълни: „от откриването на специалността до март тази година в нашата специалност са се дипломирали 719 бакалаври и още 220 се обучават в момента, съответно за същия период са се дипломирали 185 магистри и 27 се обучават в момента. Като направим равносметка над 1000 студенти бакалаври и магистри са завършили успешно нашата специалност и близо 250 се обучават. Успешно защитилите докторанти до момента са 11, на двама им предстои и 7 се обучават в момента“.

„Уважаеми колеги, скъпи гости, имам честта да ви поздравя от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров", приветства участниците проф. д-р Мирослава Раковска и подчерта: „изключително ми е приятно да присъствам на такива събития, в които академичната ни общност се среща с бизнеса и съм щастлива, че има такава добра колаборация между двете страни. Това е доказателство, че катедра „Недвижима собственост", за 15 години успяхте да изградите и да утвърдите имиджа на специалността и в университета, и в обществото ни. Тя е една от най-търсените специалности в направление „Икономика“.

Президентът на FIABCI г-н Джорди Рибо благодари за доброто и ползотворно сътрудничество с УНСС, както и  за подкрепата, която той оказва на дейността на FIABCI и подчерта „Откакто съм избран за президент преди една година, ние полагаме усилия за справяне с последствията от пандемията в частния сектор в глобален план, защото FIABCI не е просто организация, а екип от професионалисти, които работят усилено за създаване на възможности и осъществяване на сътрудничество в сферата на недвижимата собственост в международен мащаб. Като организация към Икономическия и Социален съвет на организациите на ООН, ние се стремим да допринасяме за усвояването на нови знания и за подобряване на бизнес средата като оптимизираме бизнес възможностите по цял свят“. Той представи накратко дейността на организацията и в заключение посочи, че „в сферата на недвижимите имоти има много теми, които да се дискутират, има върху какво да се помисли и много неща, които да се направят, защото секторът е пряко свързан с начина, по който живеем. Смятам, че днешната конференция може да бъде много полезна, защото вярвам, че заедно можем да се справим с всички предизвикателства, пред които е изправен секторът на недвижимите имоти след двете години пандемия“.

Онлайн с приветствие към участниците в конференцията се включи и зам.-ректорът по финанси и проектна дейност на Икономическия университет – Варна доц. д-р Божидар Чапаров: „Скъпи колеги от катедра „Недвижима собственост", скъпи гости на този прекрасен форум, позволете ми от името на цялото академично ръководство на Икономически университет – Варна, в качеството си на зам.-ректор и лично от свое име като член на катедра „Бизнес инвестиции и недвижими имоти“, да ви поздравя и да пожелая успех на форума“.

„За мен е огромна радост, че имам възможност да присъствам на този форум“ каза доайенът на катедра „Недвижима собственост" и неин първи ръководител проф. д-р Йорданка Йовкова. Тя подчерта, че преминавайки през предизвикателствата, катедрата е израснала, развила и се е утвърдила и вече 15 години успешно обучава студенти в специалността „Мениджмънт на недвижимата собственост“.

„FIABCI България работи успешно с УНСС“, каза Асен Македонов и отбеляза, че Българската фасилити мениджмънт асоциация и Националното сдружение недвижими имоти също имат съвмести дейности с УНСС. „Тези три големи структури работят доста тясно с университета и предполагам, че дават принос за подобряването на програмите, по които учат студентите“.

„Аз гледам на всички браншови организации като част от едно голямо семейство на професионалистите в сектора на недвижимите имоти. И академичните ни членове, и партньорите във ваше лице и студентите, докторантите и хабилитираните преподаватели, с които се виждаме и работим по тези теми, са част от едно бих казал много професионално, много активно и много позитивно послание, което българската и икономика и държава може да излъчи,  а именно, че в частния сектор, в професионалните организации и академичния състав ще продължим да търсим по-устойчиви, рационални и добри решения за подобряване качеството на живот на всички“, заяви Иван Велков.

Мария Петкова, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на Creditchoice поздрави участниците във форума и отбеляза: „от името на Асоциацията на кредитните посредници в България заявявам твърда готовност за сътрудничество с УНСС и по-конкретно с катедра „Недвижима собственост", чрез осигуряване на стажове в компании, регистрирани кредитни посредници – членове на асоциацията, осигуряване на гост-лектори и практически занятия за студенти от университета“.

„Катедра „Недвижима собственост" е много важно структурно звено в „Бизнес факултета" на УНСС, ценен участник в живота на този факултет и за мен е изключително приятно да съм за поредна година на този форум. Искам да поздравя колегите за 15-та годишнина от създаването на специалността и всички участници в конференцията, защото съм сигурен, че тук ще се споделят много креативни идеи, които ще бъдат полезни не само от научна, но и от практическа гледна точка“, каза доц. д-р Димитър Благоев, декан на Бизнес факултета.

Доц. д-р Тодор Райчев ръководител на катедра „Бизнес, инвестиции, недвижими имоти" на Икономически университет – Варна приветства форума онлайн и заяви „Искам да изразя своето задоволство от съвместното сътрудничество с катедра „Недвижима собственост" на УНСС най-вече по линия на научноизследователската работа".

Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена" също поздрави участниците онлайн и подчерта „Хубаво е, че се организират такива конференции, за да могат да създадат връзката между научните среди и бизнеса, така че ползите да бъдат за всички".

От името на Националното сдружение недвижими имоти конференцията приветства Ирена Перфанова, зам.-председател на организацията : „В УНСС се раждат много бъдещи кадри, които ще поемат развитието на пазара на недвижимите имоти", подчерта тя.           

Генералният мениджър на Grebul Invest Савас Кесаноглу поздрави участниците онлайн и пожела ползотворна работа и успех на форума.

От името на Primo Plus Real Estate форума поздрави Ели Пенчева: „В наше лице имате не само партньор, а и приятел, който подкрепя изцяло инициативите на катедрата. Симбиозата между теория и практика е в основата на формирането на качествени специалисти".

Доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт" на УНСС поздрави катедра „Недвижима собственост" за 15-та годишнина от създаването на специалността и пожела успех на конференцията.

„Искам да отбележа, че в катедра „Недвижима собственост" има приемственост и изключителен професионализъм. Опитваме се да изградим връзката на бизнеса с науката и да покажем на студентите приложимостта на науката в практиката", каза ас. д-р Константин Бобчев, преподавател в катедра „Недвижима собственост" и правнук на създателя на УНСС проф. Стефан Бобчев.

„От името на катедра „Предприемачество" искам да поздравя колегите от катедра „Недвижима собственост" и да пожелая успех на конференцията. Убеден съм, че тя ще е полезна, защото спектъра от теми в програмата е изключително голям и интересен", каза доц. д-р Костадин Коларов, ръководител на катедра „Предприемачество" в УНСС.

Поздравителен адреси до катедрата-организатор и участниците в конференцията бяха получени от г-жа Ценка Божилова, председател на Управителния съвет на Камарата на професионалните оценители, от проф. д-р Христина Николова, ръководител на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката", от доц. д-р Георги Николов, ръководител на катедра „Регионално развитие“ и от проф. д-р Мария Маркова, ръководител на катедра „Интелектуална собственост и технологичен трансфер" в УНСС.

Събитието продължи с представянето на докладите, засягащи разнообразни теми в сферата на недвижимата собственост и фасилити мениджмънта. Разработките ще бъдат публикувани в научното списание „Недвижими имоти и бизнес”.

 

 

Дата: 16.05.2022

Източник: УНСС

Прочетено: 1341