12.07.2022

Бяха обсъдени българо-ливанските икономически връзки и потенциала за развитие.

Ръководителят на Център „Външноикономическо сътрудничество” в Българската стопанска камара Веселин Илиев и Христина Каспарян, директор към същия Център, проведоха работна среща с новоназначения ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в град Бейрут, Ливанска република - Пламен Василев. По време на срещата бяха обсъдени българо-ливанските икономически връзки и потенциала за навлизане на български компании на ливанския пазар.

Като основен приоритет Пламен Василев посочи възстановяването на българските позиции на ливанския пазар. По последни официални данни на International Trade Centre в периода 2017-2021 България е загубила позиции при експорта на електроника и електротехника (-13%), млечни продукти (-27%), машини (-41%) и др. .

Въпреки това българската статистика сочи, че двустранния стокооборотът в периода м. I–VI 2020 г. бележи покачване на българския износ със 17,02% спрямо същия период на 2019, като възлиза на 82,5 млн. щ.д. Регистриран е ръст и при вноса от Ливан с 5,0%, възлизащ на 23,1 млн. щ.д. Общото равнище на стокооборота между България и Ливан към края на второто тримесечие на 2020 се е покачило с 14,1%. Предпоставките за тази тенденция се основава на първо място в повишената консумация и реекспорта на Ливан при определени стокови категории (зърно, пшеница, царевица, готови храни и енергийни суровини и метали), съчетана с конкурентното ценово-качествено съотношение на стоките българско производство. Към полугодието на 2020 българския експорт за Ливан е доминиран от традиционните категории и по-специално: нефтени масла и масла от битуминозни материали; царевица; пшеница и смес от пшеница и ръж; пури, пурети и цигари; сирена и извара и др. От “Бизнес Компас 2021 г.”, публикуван на сайта на МИ, става ясно, че вносът от Ливан за същия период на 2020 е формиран основно от отпадъци и отломки от мед и сурови или необработени тютюни и отпадъци от тютюн. Двете суровини формират общо над 90% от общия внос в България.

Пламен Василев пое ангажимент да информира своевременно за събития, търговски интерес, търгове и др., които са потенциално интересни за българските компании. Респективно – БСК се ангажира да ретранслира тази информация към своите членове чрез комуникационните канали на Камарата, а също и да организира специални събития за предприятията, които имат интерес към ливанския пазар.

Очаква се новият ръководител на СТИВ в град Бейрут да отпътува за Ливан през идната седмица и да стартира работните си ангажименти в края на месец юли.

Дата: 12.07.2022

Източник: БСК

Прочетено: 950