13.07.2022

Според шефа на регулатора намаляване на сметките засега не се задава

Рекордно висока цена на природния газ, която влезе в сила със задна дата от 1 юли, одобри комисията регулатор. Скокът в цената на синьото гориво е близо 32%.

Ако през юни цената на синьото гориво беше над 141 лева за мегаватчас, за юли цената вече стига над 186 лева за мегаватчас. Това е най-високата цена на природния газ от началото на годината.

Тя е истинско изпитание за бизнеса и домакинствата.

За да топли двустайния си апартамент миналата зима, Ирена Петкова е плащала 180 лева на месец. Усеща поскъпването и през лятото.

"Предния месец около 20 лева за топла вода, този месец е 40 лева за топла вода, отоплението след увеличението на цените също поскъпна с около 30-40 процента", каза Ирена Петкова.


Според шефа на регулатора намаляване на сметките засега не се задава.

"Цените ще продължат нагоре дотогава, докогато има война в Украйна и дотогава, докато Русия използва доставките за енергия като оръжие за натиск", коментира Станислав Тодоров от КЕВР.

Бизнесът, който ползва природния газ в производството си, също ще усети този нов скок. От Българската стопанска камара предупреждават, че през последните години с COVID кризата предприятията вече са изчерпали възможностите да свиват маржовете в печалбите си:

"По-вероятно е това да се пренесе в крайните цени на продукцията, всички които са химическа промишленост, металургия, производство на торове, което пряко се отразява в земеделието и селското стопанство, а оттам върху цените на хранителните продукти", отбеляза Станислав Попдончев от БСК.

Той посочи още, че през месец май на бизнеса е била обещана компенсация за природния газ за всичко над цената за април от 142  лв. Към днешна дата подобна компенсация не е предвидена никъде и не е заложена при актуализацията на бюджета.

А Ирена вече има план "Б", ако цените продължават да вървят нагоре:
"Смятам да комбинирам отоплението с климатици и с газовото котле, ако е все пак нормална и топла зима. Ако е прекалено студена, определено държа на газта и се надявам да мога да си плащам сметките", каза Ирена.

От регулатора успокоиха, че газ за този месец е осигурен.

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" обаче трябва на направят необходимото хранилището в Чирен да бъде запълнено на 80 % преди началото на отоплителния сезон.

Дата: 13.07.2022

Източник: БТВ Новините

Прочетено: 731