14.07.2022

Тя бе и съдокладчик на Резолюцията за приноса на ЕИСК към работната програмата на ЕК.

На провелото се на 13 юли 2022 г. заседание на група 1 "Работодатели" към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева бе определена за зам.-председател на Групата. 

Днес, по време на 571-а пленарна сесия на ЕИСК с пълно мнозинство от 195 гласа беше гласувана и Резолюцията за приноса на ЕИСК към работната програмата на Европейската комисия за 2023 г.

Мария Минчева беше един от докладчиците на Резолюцията.

В своето изказване тя акцентира върху необходимостта от ускоряване на развитието на стратегическа и технологична автономия на Европа и ограничаване, доколкото е възможно, на зависимостите на ЕС. Мария Минчева подчерта, че същевременно това не трябва да води до бариери пред търговията и сътрудничеството. "Европа трябва да защити глобалните търговски правила, да осигури равни условия и да намери баланса между стратегическата автономност и отвореността към международната търговия чрез насърчаване на силна индустриална база и устойчиви международни вериги за доставки", каза още тя и апелира ЕК да приоритизира по-нататъшното премахване на бариерите пред свободното движение на стоки и услуги, което би било от ползи за всички – клиенти, работници и предприятия.

В изказването си зам.-председателят на БСК отбеляза и необходимостта от реалистична енергийна политика, стабилност и сигурност на енергийните доставки, нуждата от силна иновационна подкрепа за индустриите за разработване и внедряване на зелени технологии и бизнес модели, по-големи и целенасочени инвестиции в цифровата инфраструктура и още повече внимание върху проблемите на киберсигурността с цел да се гарантира сигурността и просперитета на гражданите на ЕС и предприятията.

С пълния текст на приетата Резолюция може да се запознаете ТУК.

 

Мария Минчева е член на Европейския икономически и социален комитет (група Работодатели) за мандат 2020-2025 г., където е член на секция Секция „Заетост, социални въпроси и гражданство“ (SOC)„Единен пазар, производство и потребление“ (INT), както и подкомитет „Възстановяване и развитие след Covid-19“. На 13 юли 2022 г.  заседанието на група 1 "Работодатели" към ЕИСК я определя за зам.-председател на Групата

Дата: 14.07.2022

Източник: БСК

Прочетено: 3343