13.09.2022

Прах в очите ли ни хвърлят с поредното търсене на инвеститор за задлъжнялото дружество "Топлофикация – София"? Защо някой би се интересувал от подобно предприятие, независимо от финансовата му картина в момента?

"Не бих казал, че е прах в очите. Процеси по преструктуриране на закъсали предприятия са и част от визитката на новия министър на енергетиката (Росен Христов - бел. ред.)"

Това заяви пред БНР Иван Велков, член на УС на БСК, който има дългогодишен опит като консултант и мениджър в международни и български компании във връзка с инвестиционни проекти и е бивш заместник-председател на Столичния общински съвет.

"В България, за добро или за лошо, администрирането на процеси, свързани с местните власти, винаги става през някой министър. Защо пък да не му дадем този горещ картоф?"

"Чисто пазарно това дружество не успява да се пребори за интереса на крайните потребители в нормална, конкурентна среда. Темпът, с който се присъединяват нови сгради и нови клиенти отстъпва в пъти на ръста на столицата", коментира Велков в предаването "Преди всички".

Проблемът на "Топлофикация – София" и на абонатите не е за цялата община и целия град. Затова за едно такова уникално предприятие трябва да се търсят и уникални решения, подчерта Велков.

Инвеститор няма да се намери бързо и лесно, смята той.

"Един инвеститор по-скоро би се загрижил за модернизирането и осъвременяването на управлението на това дружество. И най-вече – разпределителната мрежа. Загубите по трасето са несъизмерими с това, което е практика в световни и европейски дружества."

Концепцията, която се предлага, е да се даде възможност години наред да управлява дружеството и бавно и методично да постигне някаква възвращаемост, уточни Иван Велков.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

Дата: 13.09.2022

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 643