17.10.2022

Провежда се двудневна заключителна конференция по проект Re-Dial

"Към евентуалното ново правителство, независимо в какъв коалиционен формат ще е, синдикати и работодатели ще предложим нашия вариант и виждане за социално-икономическо развитие на страната в този тежки кризисни години." Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването днес на заключителната конференция по проекта "Отговорен социален диалог за достоен живот" (Re-dial). Той бе осъществен от КНСБ и БСК с Норвежката конфедерация на профсъюзите LO и Конфедерацията на норвежките предприятия NHO.

"Проектът подпомогна да придвижим напред решенията по новото Национално тристранно споразумение, което синдикати и бизнес ще предложат на правителството. Предишното, сключено през юли 2020 г., изтече в средата на тази година", обясни Димитров. Той допълни, че бъдещото правителство ще може да се възползва веднага от това, което е договорено между работодатели и синдикати в областта на доходите, енергетиката, зелената сделка, пазара на труда, социалната закрила, демографските проблеми и други важни социално-икономически теми.

Проектът "Отговорен социален диалог за достоен живот" е центриран на регионално ниво в 5 области – Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново и София. Целта е да се укрепят структурите на синдикатите и на работодателите.

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева подчерта, че норвежкият модел на социално партньорство е достигнал ниво, което е трудно постижимо, от което останалите страни могат да се учат и да се стремят да достигнат. Тя също подчерта важността на Националното тристранно споразумение. При често сменящи се правителства социалните партньори са константата, която присъства, за да се следват политики, които водят към икономически растеж, който да позволи ръст на доходите.

От страна на норвежките партньори в конференцията участваха Янина Уннли, съветник в Международен отдел на LO и Ролф Негорд, Директор колективно трудово договаряне в NHO. Уннли подчерта важността на социалното партньорство, особено на фона на сериозните предизвикателства и натискът върху работещите хора. Само заедно можем да намерим решение, каза тя.

От страна на КНСБ Юлия Симеонова посочи конкретните дейности, развити по проекта – обмяна на практики, обучителни курсове, сътрудничество на местно ниво в пилотните градове между синдикати и работодатели.

"Проектът ни даде шанс да достигнем до много работодатели и служители, да обясним значението на синдикатите. От юни миналата година досега по него са учредени 15 нови синдикални организации с над 500 членове. Сключени са 90 Колективни трудови договора", посочи областният координатор на КНСБ в Бургас Мая Сариева.

Във Велико Търново пък е организирана кръгла маса през април тази година "Без насилие и тормоз на работното място", съвместно с норвежките партньори и работодателите в областта. В резултат на активния диалог по проекта се предвижда от началото на 2023 г. да започне за функционира съвет за тристранно сътрудничество във Велико Търново, обясни експертът от регионалния съвет Васил Тодоров. В Габрово пък е възстановена добрата практика за сътрудничество и диалог с Дирекция "Главна инспекция по труда", областният координатор Росица Йонкова. Проведено е и обучение по здравословни и безопасни условия на труд.

В рамките на днешната конференция бяха обсъдени и дигиталната трансформация в Норвегия и България, посочени бяха примери и бе обменен опит в областта на социалния диалог за успешното ѝ провеждане.

Конференцията продължава и утре с обсъждане на темите за безопасност и здраве при работа и зелената трансформация.

Всички дейности по проекта са представени на страницата му – https://knsb-re-dial.net .

Дата: 17.10.2022

Източник: КНСБ

Прочетено: 953