18.10.2022

Как връзката политика, икономика, градска среда определя начина ни на живот?

"Нашият най-голям проблем не е корупцията, а посредствеността. Корупция може да се пребори, тя е проблем, престъпление. Гледам и през телевизията, и през всевъзможните медийни канали, и ставам все по-разочарован от възможностите, които пропускаме в сравнение с други страни и региони.

Не става въпрос само за усвояване на средства, става въпрос и за възможност да се стимулират и ускорят реформи, които ни държат в дъното на класациите. "Индекс на щастието" е само едно от тях", казва в ефира на "Нашият ден" Иван Велков, до неотдавна зам.-председател на Столичния общински съвет и член на УС на Българската стопанска камара.

Екология...

"Как трябва да изглеждат реките, водите, въздухът и околната среда не трябва да е политическо решение, което да зависи от това какво една или друга партия смята", посочва още той в интервю за БНР.

"Може би е леко носталгично, но си спомням преди години, дори и в България, сякаш политическите разговори и тези, които ни представляваха – било то в законодателната, било в изпълнителната власт, вдъхваха много повече респект и уважение с начина, по който и формулираха тезите, и ги защитаваха след това", посочва още той в ефира на "Нашият ден".

"Много по-бурните и активни на пръв поглед действия и говорене, и изобилие от разнопосочни мнения и послания, сякаш не произвеждат този ефект, който преди години можеше да очакваме от политиците ни.

Ако говорим за хората от моите среди и аз, сме доста депресирани от липсата на умения, на желания, на амбиция да се даде бързо, категорично и методично да се постигат резултати, които преди това са били изговорени, заложени в някакви визии, стратегии, цели и политически програми", казва още той.

Според него "България сякаш е събрала най-лошото от колективистичния дух на Изтока и индивидуализма на Запада и не успява да използва нито един от двата инструмента за постигане на резултати, защото се крием зад общото, колективно говорене".

Безвремието....

"В последните няколко години, за пореден път, живеем в някакво безвремие, чакайки митичния звънец на парламента, за да почнем да очакваме някакви дейности и резултати. В същото време България се засилва стремително към една тежка зима без.

Ако настоящата политическа задача е бързо и спешно да се формира кабинет и той да започне да работи, няма бързо и лесно решение. Сякаш за нас е много по-важно да разберем къде искаме да бъдем след 10, 15 или 20 години. В момента не виждам бърза и лесна рецепта как да излезем от това въртене в кръг. Според мен политическите партии и проекти не предоставят надежда в тази посока. Те не успяват да използват максимално потенциала на идеите и на талантите, които има в България. Това е деградиращ процес, който може би ще продължи и в бъдеще", посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Дата: 18.10.2022

Източник: БНР

Прочетено: 677