06.11.2022

Жасмина Саръиванова в "Темата на НОВА"

Идеята за четири дни в офиса вече набира скорост по света

Вероятно сте си задавали въпроса дали можем да работим с ден по-малко за същите пари. Близо 100 години, след като Хенри Форд въвежда петдневната работна седмица, идеята за четири дни в офиса вече набира скорост по света. Отскоро моделът се прилага успешно и в няколко български компании.

Като на шега, още преди три години Петър Петев решава да експериментира и да въведе за няколко месеца четиридневна работна седмица в консултантската си фирма в Русе.

„Самият аз, като мениджър на компанията, не бях наясно доколко и какъв ще бъде ефектът. Имах усещането, че ще бъде положителен”, споделя той.

Положителният резултат идва, а експериментът се превръща в нормален работен ритъм. Ефектът - мотивацията на служителите се повишава, а напускащи няма.

Ако преди години четиридневната работна седмица в България беше мираж, то днес фирмите, които прилагат този модел, се увеличават.

Според Жасмина Саръиванова от БСК, при едно задължително въвеждане за много работодатели ще настъпи смут, защото те няма да могат да намерят квалифицираните кадри, от които имат нужда и от които биха се лишили от този един ден от седмицата.

Нашето законодателство е много добро по отношение на междудневни и междуседмични почивки и по никакъв начин не би трябвало да бъде нарушен този баланс, добавя Саръиванова.

Повече гледайте във видеото.

 

Дата: 06.11.2022

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 939