03.05.2023

В Европа практиката все повече набира скорост, докато в България още не е регламентирана в трудовото законодателство. И все пак, единици фирми и у нас вече експериментират модела. Според юристи това може да се случи във фирмите, където типът дейност го позволява и има взаимно съгласие между работодателите и наетите.

Четиридневната работна седмица все повече се предпочита в Европа заради баланса между професионалния и личния живот и възможностите за почивка, които тя дава. Синдикатите все по-често призовават този модел да се приложи като стандарт, а не като изключение, поне в секторите и видовете дейности, където е възможно.

Практиката на 4 вместо на 5 дни работа може да се избира в Белгия - срещу същото възнаграждение, но и срещу същия обем работа, който трябва да се свърши, но за по-кратък период. Испания и Исландия също правят първи стъпки към модела, дори в производствените предприятия.

У нас идеята едва прохожда с опити и откази, с модифицирани варианти, които граничат с гъвкавото работно време, но все пак има компании, които работят така или обмислят подобна възможност. И тук привържениците на съкратената работна седмица признават здравните и социалните ползи. Освен това работата е по-ефективна, а наетите са по-доволни, твърдят служителите на консултантска компания, която преминава към по-кратката работна седмица малко преди Covid пандемията. Експериментът е успешен и удовлетворява всички, разказва собственикът и управител Петър Петев.

Настъпването на пандемията налага други правила на работата, които извеждат на друго, по-високо ниво по иновативност и ефективност организацията на работа, казва още той.

По-удовлетворени с повече свободно време са и служителите на компанията, твърди за себе си Василка Стоянова.

Юристи обаче предупреждават, че така желаната по-къса работна седмица с повече почивни дни не винаги е толкова привлекателна, колкото изглежда. Наетите трябва да внимават за продължителността на работното време - дали това не отнема от заплатите и осигуровките, и дали не ги товари повече, за да изработят това, което иначе свършват за петте работни дни. Предупреждението е на Жасмина Саръиванова, главен експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 03.05.2023

Източник: БНР

Прочетено: 468