11.11.2022

Национално представителните работодателски организации обсъдиха с ПП „Продължаваме промяната“ проектобюджета на Република България за 2023 г. Срещата се проведе в сградата на Народното събрание и беше по покана на ПП „Продължаваме промяната“ (ПППП).

В хода на разговора всички представители на работодателите потвърдиха решението си да подкрепят удължаването на действащия бюджет и за следващата година, а като ключов аргумент изтъкнаха политическата нестабилност и опасността от популистки свръхразходи, които биха поставили под риск нормалното функциониране на икономиката.

Според съпредседателя на ПППП Асен Василев, „ако догодина сме без ясна фискална рамка и в условия на политическа нестабилност, нещата ще са много тежки“. Той обаче, не отрече риска от популизъм, макар „като цяло да има мнозинство бюдгетният дефицит да бъде задържан в рамките на 3%“. 

Мария Минчева – зам.-председател на БСК, подчерта, че за бизнеса най-важно е да има предвидимост и да има редовен кабинет и бюджет. „За нас е притеснително, че няколко месеца ще действа бюджет, който миналата година се прекроява три пъти. Нашето ниво на зрялост не предполага да правим по 6-7 актуализации на бюджета си годишно. България вече много драстично изостава по политиките, които трябва да провежда, за да достигне желания икономически растеж и стандарт. Двигателят на икономиката не може да стартира, ако няма правилни политики, а политики се провеждат на база бюджет. В същото време, ако няма редовно правителство, според нас е много по-голям рискът всяка партия, действаща реално в предизборна обстановка, да прокара предложения, които не са съобразени с реалните фискални възможности, а са електорално интересни“, каза Мария Минчева. Тя обърна внимание върху Директивата за адекватните минимални работни заплати (МРЗ), по която БСП вече внесе законопроект, а има сигнали, че и ПППП възнамеряват да внесат проектозакон. Зам.-председателят на БСК подчерта, че е налице очевидно неразбиране на Директивата и че „в момента се говори само за социалния показател издръжка на живот, но не се говори за икономическите показатели. Това са важни въпроси, които трябва да бъдат уредени по внимателен начин и в диалог с ангажираните по темата страни“.

Станислав Попдончев – зам.-председател на БСК, допълни, че средната работна заплата е вече 1787 лв. и няма сектор, който е с под 1000 лв. заплата. „Тук не е въпросът дали бизнесът се страхува от ръст на минималната работна заплата. Въпросът е как се определя тази заплата – дали това става административно, или чрез преговори, дали е една за страната, или е по икономически дейности“.

Вижте във ВИДЕОТО какво казаха останалите участници в срещата.

 

Дата: 11.11.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1242