01.12.2022

България е последна в ЕС по дял на населението, притежаващо поне основни дигитални умения 29%, в сравнение с 56% средно за ЕС. Дори в Северна Македония този показател е по-висок (32%). Едва 11% от лицата притежават умения над основните (34% ЕС). От младежите на възраст 16–19 г. само половината (52%) имат основни или по-високи общи умения в областта на цифровите технологии (69%). Само 19% от работната сила в 16 икономически сектора (изследване на БСК 2021 г.) покриват изискваното ниво на дигитална компетентност за заеманата от тях ключова длъжност. Софтуер за текстообработка използват 27.9%, софтуер за е-таблици използват 14.4%. Около 39% могат да копират или преместват файлове между папки, устройства или в облак. С писане на програмен код на език за програмиране се справят 1.1%.

Тези и още данни за дигиталните компетенции на работната сила представи Томчо Томов – директор на Националния център за оценка на компетенциите при БСК, по време на кръгла маса на тема „Повишаване на дигиталните умения и използване на микрокредитите като възможност за по-добра професионална реализация”, проведена на 30 ноември, в София. Форумът беше организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси и Националния експертен екип по ПОО.

По време на кръглата маса бяха представени предизвикателствата пред партньорството в дигитална среда и сътрудничеството между поколенията за преодоляване на дигиталното неравенство, повишаването на дигиталната грамотност в мигрантските общности и резултати от национално проучванена дигитално-медиийните умения на учениците.

В събитието участваха представители на държавни институции и на социалните партньори – МОН, НАПОО, БСК, АИКБ и др.

Вж. ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Томчо Томов

 

Дата: 01.12.2022

Източник: БСК

Прочетено: 988