06.12.2022

За бизнеса е изключително важно както да има бърз и ефективен достъп до електронни услуги, предлагани от администрацията, така и тези данни да бъдат надеждно обезпечени и защитени, и да има правилната комуникация от страна на държавата, каквато в последните два случая със срива в Търговския регистър и с данните, които изтекоха от НАП, нямаше. Това каза Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара, по време на форум "Дигитализация, киберсигурност и местно управление" в УНСС.

Събитието се организира съвместно със Съюза за стопанска инициатива, Българската стопанска камара, Министерството на туризма, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация", Националното сдружение на общините в България, Националното представителство на студентските съвети, Студентския съвет при УНСС и с подкрепата на Катедра "Национална и регионална сигурност".

Мария Минчева напомни, че БСК от години се бори да има електронна трудова книжка и допълни, че по темата продължава комуникацията със социалното ведомство и с отделни депутати за законовото й регламентиране. Една идея, свързана с дигитализация на един процес, отнема средно около 7-9 години, докато тези, които могат да вземат и да изпълняват решения, "узреят" за полезността на подобна мярка, коментира Минчева.

Тя изтъкна, че забавянето в политиката за дигитализация поставя България традиционно на последно или предпоследно място по навлизането на тези процеси според различни индекси. По думите й същото се отнася и за дигиталните ни умения, което обяснява и ниското ниво на киберсигурност и познания за необходимостта от нея. Минчева смята, че България до някаква степен е пропуснала шанса чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по-сериозно да обърне внимание на темата. В плана бяха заложени само ваучери, които по думите на Минчева дават "миниатюрно" равнище на начално дигитално познание на тези, които ще ги ползват. Същевременно тя изрази надежда с ресорната оперативна програма, където са заложени мерки за по-дълбока дигитализация, да може да се постигнат желаните ефекти.

Председателят на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива Васка Бакларова каза по време на форума, че дигиталната трансформация е необходима на страната не само по време на ковид кризата. Тя посочи, че трябва да се премине на ново приобщаващо равнище с интегрирането и на университетите, общините, бизнеса. Бакларова открои ролята на дигитализацията не само за опазването на околната среда, но и за ускоряването на всички процеси в обществото. ССИ предлага обучения по темата киберсигурност, като през изминалия месец на Община Пловдив е била предоставена за една година безплатна киберзащита, допълни тя.

Дата: 06.12.2022

Източник: БТА

Прочетено: 602