26.05.2023

Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Вносители на предложението за промени са Божидар Божанов (ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“) и група народни представители.

Трудовата книжка, съответно - служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм и създават значителни административни затруднения както на служителите, така и на работодателите, особено в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж, включително чрез автоматично изчисляване на трудов стаж.

Със законопроекта се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който се вписват всички данни от трудовата книжка. Служителите имат пълен достъп до трудовото си досие, се посочва в мотивите.

***

БСК официално подкрепи законопроекта чрез свое становище от 16 май т.г. В становището си БСК припомня, че още от 2014 г. настоява за регламентиране на възможност за размяна на документи между работодател и работник/служител по електронен път, както и за замяна на хартиената трудова книжкатрудовото досие на работника и служителя и дневника за издадените трудови книжки с електронни. 

Дата: 26.05.2023

Източник: БТА

Прочетено: 391