07.12.2022

Съюзът на пивоварите в България получи Годишната награда за устойчив бизнес на форума“Да! На Българската храна, организиран от медия ,,Стандарт" и МЗх. Грамотата беше връчена от министъра на земеделието Явор Гечев. На събитието присъстваха български евродепутати,  народни представители от различни групи на Народното събрание, посланици, представители на администрацията, научните среди и разбира се - на хранителната и питейна индустрия. 

По време на форума и в контекста на дискусията  със специално изказване изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова се обърна към евродепутатите и министър Гечев с искане да се постигне балансиран подход в приемането на новия проект на Регламент на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки. Във връзка с изпълнението на бъдещите изисквания и  въвеждането на DRS, да се предвидят финансови инструменти за подкрепа на бизнеса и най-вече на производителите на напитки и в частност - бира, води и безалкохолни  напитки. Oще повече, че тези индустрии не получават никакво финансиране и са извън обхвата на земеделските програми с грантове от ЕС. В този контекст Радомирова подчерта необходимостта да се рестартира работата на РГ към МОСВ за депозитната система с молба министър Гечев лично да говори по този въпрос с министъра на МОСВ.  Министърът пое този ангажимент, като допълни, че в началото на следващата година в МЗх ще се организира среща с всички български депутати от Европейския парламент, на която сме поканени да изложим нашите предложения по новия Регламент и други важни за нас въпроси. 

След официалната част на събитието изп. директор на медия Стандарт Славка Бозукова прие инициативата още в началото на 2023 г. да организират специален форум с министъра на МОСВ,  на който  предложение на СПБ ще присъстват министрите/зам. министрите на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите, за да се обсъдят най-важните въпроси, свързани с ангажиментите на бизнеса по изпълнението на целите на Зелената сделка, кръговата икономика и законодателството за отпадъците от опаковки/пластмасите.

Дата: 07.12.2022

Източник: Съюз на пивоварите в България

Прочетено: 761