11.02.2023

Посещението беше организирано от Съюза на Пивоварите в България.

Председателят на УС на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев, зам.-председателите на БСК Мария Минчева и Станислав Попдончев, браншови организации, които членуват в БСК, и синдикални лидери от КНСБ посетиха завода на “Загорка” АД (член на БСК) в Стара Загора.

Посещението беше организирано от Съюза на Пивоварите в България (СПБ) по време на втория информационен ден по проект TransFromWork. Работодатели и синдикати имаха възможност да наблюдават производствените процеси в пивоварната, да се запознаят с историята на компанията, да направят обиколка на завода, да научат повече за процеса на получаване на напитката и да посетят “Светът на Загорка” – музей на бирата, със сертифицирана от Министерството на културата експозиция.

Музеят разполага с колекция от над 130 уникални експоната, измежду които бутилки, етикети, чаши, подложки, кенове, отварачки, рекламни материали, книги, снимки, архивни документи, фотографии, медали, значки на бивши служители. Сред най-интересните експонати е бирена бутилка от 1902 г., откогато съществува пивоварната.

Днес “Загорка” АД е един от лидерите на българския бирен пазар и част от групата на HEINEKEN и Coca Cola HBC, които през 1994 г. закупуват 80% от акциите на пивоварна “Загорка”. Заводът произвежда над 1 250 000 хектолитра годишно. Инвестициите на пивоварната оттогава до днес са над 130 млн. евро в модернизация и разширяване на производството, с което пивоварната е сред най-модерните в региона. През всички тези години дружеството се утвърждава като атрактивен работодател и социално отговорна компания. В нея работят близо 500 служители и се произвеждат 8 марки пиво – международни и национални марки бира.

От 2021 г. Загорка АД се фокусира върху 3 основни компонента – грижа за околната среда, социална отговорност и отговорна консумация.

Производството и продажбата на бира в България генерират близо 530 млн. лв. добавена стойност и над 335 млн. лв. приходи за бюджета на страната. По обем на бирения пазар през 2021 г. отново сме на 12 място в страните от ЕС, а по консумация на пиво на глава от населението сме на 8 място със 77 литра”, каза по време на посещението в “Загорка” АД Ивана Радомирова – изпълнителен председател на СПБ.

Дата: 11.02.2023

Източник: БСК

Прочетено: 999