17.02.2023

На 17.02.2023 г. в БСК се проведе среща между Добри Митрев, председател на УС на БСК, Мария Минчева – заместник-председател на БСК, и представители на Бизнес конфедерацията на Македония (БКМ). От страна на БКМ в срещата участваха Миле Бошков, изпълнителен президент и членовете на експертния съвет на БКМ Златко Еделински и Игор Николоски.

Двете страни представиха историята, дейностите, структурата и членовете на своите организации и споделиха предизвикателствата пред бизнеса, които в голяма степен са сходни – липсата на работна ръка, връзката между науката и бизнеса и, в голяма степен - неприложимостта на научните разработки.

Ръководството на БСК изрази готовност за подкрепа в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС. Председателят на БСК Добри Митрев заяви, че „Балканите винаги са били буре с барут, но ако си сътрудничим, бъдещето ни може да стане много по-добро и да го превърнем в буре на плодородието. Преходът към влизане в ЕС не е безболезнен и бърз процес, но ние като регион можем да бъдем много полезни. Ако Европа иска този континент да бъде силен, историческият й шанс е да обърне внимание на региони като нашия.“

Заместник-председателят на БСК Мария Минчева също подчерта, че „интеграцията на европейско ниво е правилният път и колкото по-бързо се случи този процес, толкова по-добре. Балканите имат голям неизползван потенциал, който може да бъде реализиран чрез съвместни инициативи на различни нива.“

Председателят на БКМ Миле Бошков определи срещата като „много добра инициатива за БКМ като работодателска организация, но и пример за демокрация, партньорство и братство“.

БСК и БКМ се споразумяха да възобновят добрите си партньорски отношения, които датират от 2006 г., чрез различни инициативи, бизнес срещи, обмяна на опит и ноу-хау.

 

Дата: 17.02.2023

Източник: БСК

Прочетено: 706