24.02.2023

Икономическият и социален съвет на Република България инициира работна среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас.

На срещата бяха обсъдени предизвикателствата пред страната ни по пътя към Еврозоната, с оглед на новите обстоятелства и възможната дата - януари 2025 година за въвеждането на еврото.

Идеята беше еврокомисарят да бъде запознат с позицията и ролята на организираното гражданско общество на България в лицето на ИСС.

Председателят на Съвета, Зорница Русинова запозна Домбровскис с анализа и становището на ИСС за въвеждането на еврото в България и коментира, че за разлика от други държави, които вече са членове, у нас има консенсусно мнение на организациите на синдикатите, работодателите и неправителствените организации в подкрепа на приемането на страната ни в еврозоната. „Като председател на Икономическия и социален съвет на България ви уверявам, че нашият съвет многократно е изразявал становище, че въвеждането на еврото ще даде реален тласък за развитие на българската икономика, за ускоряване на необходими реформи и конвергенцията с най-развитите страни в ЕС.“ Русинова обяви още, че ИСС започва разяснителна кампания с предоставяне на практическа информация за хората и фирмите, свързана със самия процес на трансформация.

На работната среща участваха президентът на КНСБ и заместник-председател на ИСС Пламен Димитров, изпълнителният директор на Българска национална асоциация „Активни потребители“ и заместник-председател на ИСС Богомил Николов, заместник-председателят на БСК и председател на Комисията по икономическа политика в ИСС Станислав Попдончев, и икономическият съветник на президента на КТ „Подкрепа" и член на ИСС Ваня Григорова.

Пламен Димитров, коментира, че има още много работа да се свърши, но практиката показва, че до момента в другите присъединили се към еврозоната страни, доходите на хората растат по-бързо и допълни, че „освен овладяването на инфлацията е необходима и ясна политическа воля “.

Станислав Попдончев увери комисаря, че българският бизнес подкрепя влизането в еврозоната и следва да се полагат максимални усилия за това, но би било добре за всички българи процесът да приключи възможно най-скоро.

Богомил Николов от своя страна подчерта, че основните опасения на потребителите са свързани с преобразуването на стойностите от лев в евро и покачването на цените. „Необходимо е да се оборят манипулациите в социалните мрежи, които настройват хората негативно и създават страхове.“ 

Заместник-председателят на ЕК изтъкна, че особено в условия на тежки геополитически и макроикономически условия България следва своя път към еврозоната, но първо трябва да изпълни всички критерии за конвергенция: ценова стабилност, стабилни публични финанси, стабилен обменен курс спрямо еврото и сближаване на дългосрочните лихвени проценти. Домбровскис заяви, че инфлацията е пречка по пътя към еврозоната, нужна е още работа и политическа воля, за да се направят съответните законодателни промени възможно най-скоро. „Ние продължаваме работата и подкрепата за България да стане 21-вия член в Еврозоната с реалистична дата януари 2025 година“, заяви накрая Валдис Домбровскис.

Дата: 24.02.2023

Източник: ИСС

Прочетено: 2025