08.06.2023

И бизнесът, и синдикатите очакват да видят новия проект на бюджет и да го обсъдят

бТВ Новините, 07.06.2023 г.

Служебният кабинет предложи бюджет с рекордно висок дефицит от 6,4% за тази година. Вчера министърът на финансите Асен Василев посочи, че новото редовно правителство ще внесе нов проект, в който дупката в държавната хазна ще бъде свита до 3%.

Тепърва обаче трябва да се направят разчетите, за да стане ясно от какво може да се отреже, за да се свие дефицитът.

След като депутатите одобрят удължаване на бюджета, за да може държавата да разплаща безпроблемно пенсии и социални разходи, трябва да започне работата по новата финансова рамка за тази година. Очаква се финансовото министерство да внесе бюджет с дефицит от 3 на сто. Синдикатите прогнозират, че по-малък дефицит е възможен заедно с ръст на доходите.

"Въпросът е едновременно да бъдат с 3% дефицит, а в същото време и да намерим едни 700-800 милиона лева, с ръст на доходите с 10% на абсолютно всички в обществения сектор, толкова колкото е инфлацията за тази година", каза Любослав Костов от КНСБ. Ако няма увеличение на заплатите ще има социално недоволство и не са изключени протести, каквито вече имаше, прогнозират от КНСБ.

Бизнесът пък настоява в бюджета за тази година да не се пипат данъци. "Приоритетно за бизнеса е важно да се спази 3% дефицит, доколкото наистина е важно да преследваме влизането в Шенген и еврозоната най-вече", заяви зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев.

Синдикатите посочват, че икономии могат да се направят от капиталовата програма, тъй като половината година вече е минала и няма как да бъдат изпълнени много инвестиционни проекти. Резерви виждат и при премахването на някои от намалените ставки на ДДС.

"Намалените ставки на ДДС, които трябва да се върнат доказа се, че не работят това между другото също ще доведе до 500 млн. лева допълнителен приход в бюджета, което ще намали самия дефицит", смята Любослав Костов.

"Когато се намаляват ставките по ДДС, това може да доведе до спад на цените на дребно, но когато се увеличава една ставка по ДДС, това неминуемо води до увеличаване на цените", каза Станислав Попдончев.

И бизнесът, и синдикатите очакват да видят новия проект на бюджет и да го обсъдят в съвета за тристранно сътрудничество.

Дата: 08.06.2023

Източник: bTV

Прочетено: 675