03.07.2023

НСТС не постигна съгласие по проектобюджета на ДОО

Бизнесът да плаща само първите два дни от отпуска по болест на работниците, а не три дни, както е в момента, ще предложи финансовият министър Асен Василев в бъдещия Бюджет 2024 г. Това стана ясно от негово изказване при разглеждането на Бюджет 2023 от Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

"Сега първите три дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение, а условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След третия ден стават 80% и се поема от държавата", припомни Василев.

От 1 август ще се увеличи размерът на обезщетението за гледане на дете през втората година от майчинството до 780 лв., колкото е и размерът на минималната работна заплата.

От думите на Василев се разбра, че до края на 2023 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще има необходимата готовност да събира информация за доходите на българите, което да позволи диференциране на социалната подкрепа от 2024 г.

Василев каза, че в момента отсъства възможност в НАП да се събира информация за доходите на лицата. "От септември тази информация започна да се събира, започнаха да се интегрират системите и очакваме в края на 2023 г. да имаме пълния набор от данни, което ще позволи по-диференциран подход при формиране на бюджета на ДОО от 2024 г.", каза Асен Василев.

По отношение на пенсиите в бюджета на Държавното обществено осигуряване е заложено швейцарското правило за увеличение на пенсиите с около 12% от 1 юли. Хората ще получат пенсиите си с увеличението навреме, обещаха от НОИ.

Василев съобщи, че към момента, с увеличението от 1 юли, минималната пенсия се вдига над линията на бедност, макар и само с 18 лв., но това позволява на около 1 милион пенсионери на минимална пенсия да са над линията за бедност. "Така минималната пенсия за стаж и възраст става 523.04 лв. и минава линията на бедност, която е 504 лв.", уточни министърът.

...

Българската стопанска камара дава принципна подкрепа за бюджета на ДОО. Мария Минчева - зам.-председател на Камарата, каза, че единствената причина за тази подкрепа е "моментът, в който се намираме". В средата на годината по-голямата част от разходите са направени, решенията са взети, така че е необходимо да се подаде сигнал за предвидимост и сигурност за всички, които внасят в и получават средства от осигурителната система, посочи Минчева.

...

В крайна сметка Тристранката не постигна съгласие по предложения проектобюджет на ДОО, тъй като АИКБ и КТ "Подкрепа" не го подкрепиха.

Дата: 03.07.2023

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 1287