06.07.2023

На 6 юли 2023 г. посланикът на Ислямска република Пакистан в София Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб и заместник-завеждащ дипломатическата мисия на посолството Омер Манзур Малик посетиха Българската стопанска камара и се срещнаха със заместник-председателя на Камарата Мария Минчева и с директора на център „Външноикономическо сътрудничество“ Христина Каспарян.

Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб информира, че 65% от населението на Пакистан е на възраст под 35 години, а страната е на второ място в страните от Южна Азия по износ на човешки ресурси във всички сфери на икономиката. Близо 9 милиона пакистански работници вече предоставят своите ценни услуги в различни страни по света. В края на ноември 2022 г. Пакистан и ЕС са стартирали инициативата “Диалог за миграция и мобилност”, чиято идея е да отвори нови пътища за законна миграция от Пакистан към страните от ЕС. Румъния, Гърция, Унгария и Полша вече са увеличили вноса на пакистанска работна ръка, затова сред основните приоритети на Н.Пр. Мариям Мадиха Афтаб е и българските работодатели да научат за възможността и да се възползват от нея, като използват услугите на регистрирани пакистански компании за износ на работна ръка. Подробна информация за тях е налична на уебсайта на Бюрото за емиграция и заетост в чужбина на Пакистан.

С оглед на дългогодишните усилия на БСК по облекчаване на процедурите по внос на работници от страни извън ЕС, зам.-председателят на БСК Мария Минчева приветства инициативата на Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб и усилията на пакистанската държава в областта на трудовата миграция и трудовата мобилност.

Сред дискутираните теми бе и насърчаването на икономическото сътрудничество между България и Пакистан. През 2022 г. стокообменът между двете страни е 129,4 млн. долара. Износът на страната ни е 79 млн. долара, а вносът – 50,4 млн. долара. Пакистан е важен партньор за България в региона на Южна Азия. Между двете страни функционира Българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която е съществен инструмент за развитие на икономическите връзки между двете страни.

И двете страни в срещата бяха на мнение, че стокообменът между България и Пакистан има нужда от насърчителни мерки, тъй като съществува дългогодишно сътрудничество между двете страни (дипломатически отношения от 1965 г.) и потенциал за развитие.

Коментирани бяха и възможностите за насърчаване на българските инвестиции в Пакистан. Страната е отворена за наши инвеститори във всички сфери на икономиката, особено в областта на соларната енергия. В Пакистан има 27 икономически зони, а инвеститорите имат привилегиите да ползват освобождаване от мита при внос на средства за производство, както и от данък върху доходите за 10 години за предприемачите и предприятията в зоната. Допълнителни ползи могат да бъдат предоставени въз основа на икономическото въздействие за насърчаване на високи технологии, ИТ или възобновяема енергия.

БСК пое ангажимент да съдейства за провеждането на онлайн среща между членове на камарата, които имат интерес към вноса на работна сила или търсещи разширяване на инвестиционния си потенциал в страните извън ЕС, и експерти от Посолството на Ислямска република Пакистан за конкретна информация и съдействие.

Дата: 06.07.2023

Източник: БСК

Прочетено: 900