17.08.2023

Ако има клаузи, които да гарантират сигурността на собствениците, тогава и дългосрочните договори ще бъдат по-обичайни

Г-н Стайков, кои са най-важните промени, които трябва да се случат в поземлените отношения и ще се разглеждат в новия консултативен съвет?

- Земята е ограничен природен ресурс, от който зависи продоволствената сигурност и осигуреност на населението. За първи път се прави такъв Консултативен съвет по поземлените отношения. Той ще търси решения, свързани с дългосрочното и устойчиво управление и опазване на земеделските земи. Създаването му е стъпка в правилната посока за решаване на проблемите, натрупали се през последните 33-34 години, свързани със собствеността и земеползването. А те са много - липсват политики за пренареждане, групиране и уедряване на собствеността. От напоявани близо 13 млн. дка до 1989 г. в момента се напояват по-малко от 1% от заявената за обработване земя. Собствеността и управлението на хидромелиоративната структура е разпръснато в множество държавни структури и общините. По неофициална информация от 7000 язовира, 5000 са общинска собственост, включително 70% от каналите. Липсва информация (особено за общинските) за документи за собственост, състояние и т.н. Проблемът с т.нар. бели петна (комасация по ползване) продължава да тежи на собствениците в разрез с конституцията. Към момента става дума за около 1,2 млн. дка. След прехвърлянето на картата на възстановена собственост в кадастъра проблемите продължават да се натрупват, придобивайки застрашителни размери. Изчезват имоти, получават се припокривания, променят се граници, променят се категории, начин за трайно ползване и други, без да се уведомяват собствениците и без да имат право да обжалват. Крайният резултат е под формата на явни фактически грешни и маломерни имоти, собственикът да губи необратимо част от притежаваното. Продължават проблемите с непазарните обезщетения, със сервитутите, с рекултивацията, липсата на агроекологични карти за земята, нормативната база е променяна стотици пъти и т.н.

Една къща се гради от основите нагоре. Същото е и в земеделието. Без да сложим ред в поземлените отношения, без да защитим правата на собственика, няма как да говорим за развитието на икономически ефективно и рентабилно земеделие.

В съвета има 39 титуляра, от които приблизително 10 са от неправителствения сектор. Надявам се вече с натрупаната опитност, с единомислие да започне крайно належащото решаване на проблемите един по един.

Земеделските стопани искат сигурност в дългосрочното ползване на земята, но у нас има много казуси и с наема на земя от собственици и наследници, и с ползване на държавни земи, които не им го гарантират. Какви законови промени биха били решение?

- Необходимо е да има клаузи, гарантиращи възможността за разваляне на дългосрочни договори, в случай на неплащане от страна на ползвателя. Да бъде точно регламентирано, ако не се плаща, какво следва. Както от страна на държавата, така и от страна на частния собственик.

В момента хората се притесняват да сключват дългосрочни договори, защото при евентуално неизпълнение на договора и неплащане следва воденето на дела и допълнителни разходи за сметка на собственика. При дългосрочните арендни договори делата продължават с години, без сигурност за собственика, независимо от неговите аргументи и доказателства.

От друга страна, ползвателите срещат трудности с инвестирането, заради кратките договори със собственици. Сключвайки дългосрочни договори, зеленчукопроизводителите и тези, които отглеждат трайни насаждения например, ще успяват да реализират своите инвестиции. По този начин за всички ще е по-спокойно.

Какво следва с непотърсените земи по чл. 19? До 2025 г. могат да се потърсят, този срок обаче се подновява, за което ЕК ни прави забележка за прекалено дълга реституция, какво е Вашето мнение?

- В случая става дума за повече от 2 млн. дка.

Непотърсените земи и тези, които се придобиват по давност, би следвало да влязат в Държавен поземлен фонд (ДПФ), а не при частен собственик. Държавата да ги разпределя, по този начин ще има и по-големи приходи. Но това трябва да се случва на базата на ясно разписани политики и приоритети. Земята е природно богатство и изключителна собственост на държавата.

Неслучилата се комасация ли е причината за проблемите с напояването и липсата на големи инвестиции?

- Дълго време се коментира, че в новия програмен период Европа желае да се финансира някой от проектите в България. За съжаление, европейските структури не знаят за съществуващият проблем с напояването. Някой трябва да защити България пред съответните органи. Да бъдат изготвени проекти в Северна и Южна България, било то с държавно финансиране, било то с частно, или съфинансирано.

Koмасация в България не може да стане към момента, тъй като тя е на доброволен принцип, липсват държавна политика и специализирана нормативна база и от факта, че превърнаха термина "комасация" в нарицателно, хората вече не вярват в нея. За да има откриване на собствениците, препроектиране на землището, пренареждане, групиране и уедряване на парцелите, изграждане на напояване и отводняване и т.н., е необходимо частният собственик да е убеден в ползите, както и че ще спечели. Държавата не е бенефициент и собственикът счита, че ще извърши само разходи, без да получи добавена стойност. Ако държавата предложи модел, в който и частните собственици бъдат доволни, комасация ще има.

 

Дата: 17.08.2023

Източник: Български Фермер

Прочетено: 525