29.09.2023

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева участва в среща на членовете на Международната организация на работодателите (МОР/IOE) от Европа и Централна Азия. Форумът се провежда на 28 и 29 септември 2023 г., в грузинската столица Тбилиси.

Форумът беше официално открит от вицепрезидента на МОР за Европа и Централна Азия Блейз Матей, президента на Грузинската асоциация на работодателите (GEA) Елгуджа Меладзе, и почетния президент на МОР Ерол Киресепи.

Ричард Саманс - ръководител на изследователския отдел на Международната организация на труда (МОТ), представи актуална информация за икономическото и социално развитие в Европа и Централна Азия.

По време на форума беше проведен дебат на тема „Глобален ускорител за работни места и социална защита за справедливи преходи: Можем ли да увеличим растежа на заетостта в контекста на висока инфлация?“ с участието на Ренате Хорнунг-Драус, вицепрезидент на МОР към МОТ, и Миа Сепо – зам.-генерален директор по заетостта и социалната защита в МОТ.

В рамките на дискусията участниците представиха актуална информация за ситуацията в тяхната страна, и в частност – приоритетите на собствената си организация.

Цветан Симеонов – председател на БТПП и ротационен председател за 2023 г. на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), представи приоритетите на организацията.

Мария Минчева сподели проблемите, които срещат българските работодатели, провокирани от Директивата за адекватните минимални работни заплати. Тя информира и за жалбите, внесени от АОБР към МОТ и ЕК в тази посока.

Дискутирани бяха и ролята на бизнеса и човешките права.

Част от форума бе и обменът на информация между участниците относно предизвикателствата и възможностите пред организациите на работодателите в Адриатика и на Балканите, както и в Кавказ и Централна Азия.

Вж. СНИМКИ

Дата: 29.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1090