10.11.2023

Срокът за подаване на месечните справки декларации по ЗДДС и декларациите по системата Интрастат да се удължи от 14-то на 20-то число на месеца предпочитат 89,5% от участниците в анкета на БСК. 9% от анкетираните са на мнение, че настоящият срок (14-то число на месеца), трябва да бъде запазен, а 1,1% се затрудняват да преценят.

Онлайн проучването се проведе от 27 октомври до 10 ноември 2023 г., като в него се включиха 1259 представители на бизнеса.

Част от участниците в анкетата дават и конкретни предложения, сред които:

  • срокът да остане 14-то число с възможност за корекция до 20-то число
  • декларирането да е на три месеца, по подобие на други европейски страни

По този повод зам.-председателят и главен финансов директор на БСК Станислав Попдончев коментира: „Резултатите от анкетата недвусмислено показват, че предложението на АССП (член на БСК) за удължаване на срока за подаване на месечните справки-декларации по ЗДДС среща широка подкрепа от бизнеса. При възприемане на предложението и последващи законодателни изменения в тази посока, очакванията са за осезаемо намаляване на административната тежест върху професионалната общност. Вярваме, че промяната при месечното планиране на паричните потоци за плащания към бюджета, която би последвала от сближаването на сроковете за внасяне на дължимия ДДС за месеца – 20-то число, и срокът за внасяне на за задължителни осигурителни вноски – 25-то число, ще бъде преодоляна в рамките на три месеца и няма да създаде съществени затруднения за малките предприятия.“

Дата: 10.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 480