28.11.2023

„БСК последователно в годините изразява принципна позиция, че чрез бюджетната политика трябва да се провеждат реформи, вкл. насочени към пълноправно членство на България в Шенген, еврозоната и ОИСР. За жалост, трябва да кажа, че поддържаме голяма част от предложенията, които направихме преди няколко месеца в рамките на бюджетната процедура за 2023 г. и чието възприемане не виждаме и в настоящия бюджет.“

Това каза днес (28.11.2023 г.) Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор на БСК, по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която обсъди Законопроекта за държавен бюджет на Република България за 2023 г.

Ето какво още каза Станислав Попдончев:

Като положително отчитаме спазването на Маастрихтския критерий за 3% дефицит и запазването на данъчния модел. Стъпка в правилната посока е и по-голяма прозрачност на капиталовата програма.

Това, което ни липсва, е административната реформа, оптимизацията на структурите на администрацията.

Не виждаме мерки, които да стимулират инвестициите, както и допълващи мерки към НПВУ. Една от мерките може да бъде въвеждане на ускорени амортизационни норми.

Не можем да се съгласим с начина на формиране на МРЗ – настояваме механизмът да бъде преразгледан.

Проблем продължава да бъде определянето на таксата за битови отпадъци на база данъчна оценка на имота или стойността на активите, а не на база количество. В обсъжданите промени в данъчните закони има предложения за периодична промяна на данъчните оценки на имотите, което е в пряка връзка с такса смет, а тя натоварва и бизнеса, и гражданите. Опасяваме се, че ако минат законите в този вид, вероятно още 15 години нищо няма да се промени по отношение на такса „битови отпадъци“.

Притеснява ни предвижданият 5 процентни пункта ръст на държавния дълг.

Притеснява ни и въвеждането на сериозна административна тежест – не се спазва принципът при въвеждане на нова тежест да отпадат две други. Като пример ще посоча новата регламентация за стоките с висок фискален риск.

Допълнителното финансиране на по-високи заплати в обществения сектор следва да е обвързано с реформи за по-високо качество на публичните услуги.

От години предлагаме осигуровките на държавните служители да се поемат от самите тях, за да са равнопоставени публичен и частен сектор.

Подкрепяме увеличението на общата годишна квота за ваучери за храна.

 

 

Дата: 28.11.2023

Източник: БСК

Прочетено: 497