13.12.2023

Проф. д-р Васил Живков, председател на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) и член на УС на БСК, пред сп. Инженеринг ревю

Представете накратко дейността на БКДМП. Колко организации членуват в Камарата понастоящем и как подпомагате развитието им?

БКДМП е с над 30-годишна история – една от най-старите и активни браншови асоциации. В нея членуват на доброволен принцип над 200 фирми от секторите мебелна промишленост и дървообработване. През годините компаниите, които участват активно в живота на организацията, са се превърнали в семейство.

Независимо че голяма част от предприятията се водят конкуренти, в трудни моменти се подкрепят, което е рядко срещано в бизнес отношенията днес – заемат си техника, суровини, помагат си и при изпълнението на големи поръчки. Често създават консорциуми и заедно изпълняват проекти по цялостно обзавеждане и интериор на търговски обекти, хотели, офиси и пр.

Задружни сме, много от познанствата сред членовете се превръщат в приятелства и партньорски отношения и ние се стремим да поддържаме този дух. Регулярно организираме Годишна конференция, обучения, семинари, търговски изложения – български и международни, събития на теми, полезни и важни за индустрията, търговски мисии и др. Отделно от това решаваме заедно казуси, свързани с проблеми, които засягат пряко бизнеса – напоследък това е високата цена на дървесината и загубите, които фирмите търпят. В последната година дървесината у нас стана по-скъпа от тази в Европа и това се отрази изключително тежко на фирмите от сектора.

Какви бяха основните изводи от последното издание на Годишната конференция за бъдещето на представляваните от Камарата браншове?

Конференцията събра близо 300 души от сектори дървообработване и мебелна промишленост, институции, работодателски организации и партньори. Традиционно изнесохме данни за пазара на мебели. Нашият бранш е експортно ориентиран, над 85% от продукцията отива на износ в чужбина. Българските мебели са предпочитани в Европа заради високото си качество и конкурентна цена. През годините мебелните фирми се модернизираха много, обновиха машинния и сградния си фонд. Заложиха на качествена продукция и спечелиха доверието на клиенти от чужбина. Нашите фирми отдавна работят успешно с партньори от целия свят, изработват проекти за обзавеждане на петзвездни хотели, известни модни брандове, популярни търговски заведения, офиси на големи корпорации.

Браншът ни има огромен потенциал за развитие. Годишният оборот на фирмите членове на Камарата е около 2 млрд. лв. Самата индустрия като цяло създава около 3% от БВП. Секторът ни работи основно с дървесина, която е възобновяем ресурс, може да се рециклира, да влезе в повторно производство, а да не забравяме и че гората постоянно се възобновява. От нея може да се произведе продукт с добавена стойност, която в нашата промишленост може да бъде от 5 до 20 пъти.

В рамките на събитието се състоя и дискусия "Кръгова икономика и устойчиво развитие в мебелната промишленост". Кои са най-интересните проекти, реализирани в България, в посока подобряване на устойчивостта в сектора?

Организирахме дискусията, защото рециклирането на изделия от мебелната индустрия е гореща тема за ЕС. Много от компаниите използват дървесни отпадъци, за да се отопляват. Някои произвеждат от тях пелети. Други пък ги предават за рециклиране. Реално в някои от нашите производства наблюдаваме нагледен пример за кръгова икономика. Факт е, че отпадъците от мебелната промишленост могат да послужат за суровина за дървопреработвателната. Една от посоките, в която може да се разреши проблемът с управлението на отпадъците, е там, където имаме отпадък от едно производство, той да може да се използва като суровина за друго. По този начин ще намалим натиска върху системата за събиране на отпадъци. На дневен ред трябва да бъде поставен и въпросът какво правим с отпадъците от мебелната промишленост, които са недървесни: текстил, пластмаса, метал и др. Тепърва дори и в ЕС трябва да се създават правила за разделянето на отделните компоненти и да се търси възможност за тяхното повторно използване и рециклиране.

 

Дата: 13.12.2023

Източник: БКДМП

Прочетено: 1120