24.04.2024

Паско Пасков, член на БАРБС и управител на "Степ-Софт", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg tv

Пренастройката на бизнес софтуера, използван от компаниите в България, за работа с еврото след присъединяването на страната към еврозоната зависи от приемането на регулаторната рамка. Компаниите могат да направят предварителни тестове, да водят разговори с доставчиците на софтуера, но при интеграцията с фискалните устройства не може да се прави подготовка без ясен формат и структура на комуникацията с тези устройства, за да се случва обмена на данни с НАП. Това каза Паско Пасков, член на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (член на БСК) и управител на "Степ-Софт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"При всички положения "тясното място" е Българския институт по метрология - хората там ще бъдат наистина изключително натоварени, защото от тях зависи не само одобрението на фискалните устройства, но трябва да одобрят всички системи на бензиностанциите, големите търговски вериги."

При предишната промяна при касовите апарати е имало няколко месеца подготовка и готови регулаторни текстове, напомни Пасков. "Сега е ясно, че имаме закон, там се казва, че трябва да бъдат заложени промени, които изискват промени във фискалните устройства, но не става ясно останалата част - счетоводен софтуер, ТРЗ."

Общественото обсъждане на закона за въвеждане на еврото в България приключва на 24 април, като след това трябва да бъде гласуван в Народно събрание. Законът предвижда период от 18 месеца на обявяване на цените в евро и левове и актуализация на всички фискални устройства. Дадени са и ясни срокове за различните етапи от промяната при устройствата, но няма яснота как ще се извършва комуникацията им с НАП, докато не станат ясни какви ще са последващите промени в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, каза Пасков.

Няма устройства, за който ще бъде невъзможно да бъдат пренастроени.

Повече за очакваните технически предизвикателства при въвеждането на еврото, какъв опит можеше да почери България от Хърватия може да гледате във видеото.

Дата: 24.04.2024

Източник: Bloomberg

Прочетено: 197