15.05.2024

15 май, София. На юбилейното петнайсето издание на Пролетния бирения салон Съюзът на пивоварите в България (СПБ) оповести завръщането на познатата на всички Зелена бирена академия. На елегантното събитие по повод началото на летния бирен сезон се събраха журналисти, представители на научните и бизнес среди, артисти, мениджъри от пивоварните и много приятели на кехлибарената напитка.

Фокусът на Зелената бирена академия и тази година са екологичната отговорност и постижения на пивоварната индустрия като основа на устойчиво управление и публична отчетност, известни като ESG. Данните на браншовата организация показват, че през 2023 г. са продължили нововъведенията за оптимизиране на разходите за вода и енергия в пивопроизводството. На практика това означава, че за направата на 1 хектолитър пиво днес се използват около 3 хектолитра вода, което е с 20% по-малко от 2018 г. Разходът на електроенергия е приблизително 7 kWh, а този на енергия за пара е средно 55 MJ. Тези стойности сe отнасят за 95% от произвежданата в страната бира.

Важна информационна тема за СПБ е популяризирането на положителното въздействие, което разделното събиране и рециклиране на използваните бирени бутилки оказва върху околната среда. С много малко усилия в тази посока всеки от нас може да допринесе много за по-доброто бъдеще на планетата. За последните шест години българските пивовари отчитат сериозно намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки. Статистиката показва, че през 2023 г. на пазара са пуснати с 35 % или 2700 тона по-малко пластмасови бутилки в сравнение с 2018-а. Превърнато в брой опаковки със средна вместимост 2 литра пиво, това означава 70 милиона ПЕТ бутилки по-малко. Важно е да се отбележи, че всички ПЕТ опаковки за бира могат изцяло да се рециклират и са все по-леки.

Интересни са и данните за кеновете, които за сметка на пластмасовите бирени бутилки всяка година бележат ръст. Тази устойчива тенденция се подкрепя от факта, че през миналата година на пазара у нас са пуснати с 27,6 на сто тона повече кен опаковки за бира в сравнение с 2018 година. Ако приемем, че кенчетата са с вместимост 500 мл, става дума за близо 71 милиона кена. И тук добрата новина е, че всички те са изцяло рециклируеми и много ценни като важна суровина за производството на вторичен алуминий.

Същото важи и за връщането на бирените стъклени бутилки за многократна употреба, които могат да бъдат използвани десетки пъти от пивоварните, ако правилно се събират в търговските обекти. Само за 2023 година със събраните чрез кампанията на СПБ ,,Върни ме“ оборотни бутилки е спестено пускането на пазара на 12 100 тона стъклени опаковки за еднократна употреба. Като много добра новина в тази посока се приема и фактът, че една четвърт от пълнолетните българи знаят за тези инициативи на бранша.

,,Съюзът на пивоварите неслучайно води тази статистика и активно говори за значението от оползотворяването и многократната употреба на използваните бирени опаковки. Изключително важно е с водещата роля на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да продължим активната си работа по въвеждането на депозитната система в страната“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ, по време на Пролетния бирен салон. Тя обясни, че очакванията на браншовата организация са до края на месец юли да има резултати от логистичното проучване за този важен проект. „Като членове на работната група на МОСВ се стремим до септември да сме напълно готови с нормативната уредба и цялостната визия за депозитната система“, допълни тя. По думите ѝ е изключително важно своевременно да започне информационната кампания и разбираемо да се обясни на всички как ще функционира системата, кой каква роля ще има в нея, ползите ѝ за всеки гражданин и значението ѝ за околната среда.

Четиринайсет са държавите в Европейския съюз, които към днешна дата имат работещи депозитни системи за обратно връщане на използваните вече опаковки от бира, безалкохолни напитки, минерални води, сайдер и др. Страната ни трябва да почерпи опит от тях, за да може да постигне изискването до 2030 г. разделно да се събират 90% от пуснатите на пазара опаковки от тези напитки. Плановете са в магазините за храни и напитки да има или вендинг машини, или ръчно събиране на върнатия амбалаж, за който на потребителите ще бъде възстановявана съответната депозитна такса. За цялостното изграждане и контрол на депозитната система за обратно изкупуване на използваните опаковки са необходими огромни вложения от страна на бизнеса. По предварителни оценки те надхвърлят 90 милиона лева, обръщат внимание от СПБ.

Като малка демонстрация за включване на любителите на пенливата напитка в депозитната система по време на Пролетния бирен салон беше организирано оспорвано състезание за най-бързо сортиране на използвани бирени бутилки и кенове. Ентусиастите показаха завидна бързина и успеваемост и напълно заслужено получиха специални награди от организаторите.

За доброто настроение и удоволствие на присъстващите бяха представени и най-новите бири от премиалните листи на компаниите, както и традиционните български марки, които вече десетилетия радват приятелите на пивото. В страната се произвеждат около 200 асортимента бира и поне още толкова марки се внасят от почти всички държави на Стария континент.

 

Дата: 15.05.2024

Източник: СПБ

Прочетено: 291