02.08.2024

На 1 август 2024 г. дългоочакваният от бизнеса проект на Закон за въвеждане на еврото беше приет на второ четене и с голямо мнозинство от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

След повече от пет години част от предложенията на бизнеса, свързани с Наредба Н-18, ще намерят своето място в нормативната уредба. С преходните и заключителните разпоредби на Закона се приеха и изменения в ЗДДС, с които се разширяват възможностите фискалните и системните бонове, регистриращи продажби да се генерират и предоставят на получателя по електронен път, без да се издава хартиен документ, и от предприятията, които:

  • използват интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД).
  • използват електронна система с фискална памет в търговски обект (ЕСФП).

Промените ще предоставят възможност на предприятия в търговията с храни и напитки, нехранителни стоки, търговците на течни горива и др., които използват такива системи в дейността си да предоставят на своите клиенти фискален бон по електронен път.

Възможността за издаване на електронен фискален бон при присъствени продажби в търговския обект е концептуална промяна и еволюция в отношенията бизнес – клиент. Това е важна стъпка към модернизиране на процесите на отчитане на търговските обороти.

Българска стопанска камара очаква промените да бъдат приети на второ четене и в Пленарна зала през следващата седмица.

Дата: 02.08.2024

Източник: БСК

Прочетено: 434