15.08.2024

Очакванията на бизнес средата от поредното служебно правителство коментират заместник-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев, изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов и председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Трябва да отбележим, че в последните 2-3 месеца имаме някои неща, за които бизнесът настояваше от дълго време. По двата ни основни приоритета – членство в еврозоната и сухопътния Шенген, имаме напредък. Имаме приет Закон за въвеждане на еврото", каза Станислав Попдончев и допълни, че има добри постижения, но са останали други тежки проблеми – например превозът на стоки с висок фискален риск.

"Политическата обстановка се отразява на развитието на икономиката. Това го видяхме в последните три години. Липсата на редовно правителство подейства като спирачка за развитието на икономиката на България. Бизнес средата се влошава, промишленото производство в последните 17 месеца намалява, икономическият растеж е мижав - между 1 и 2%", заяви Добрин Иванов.

"Всички важни реформи, които бизнеса иска, са поставени на пауза от доста време. Странното е, че най-големите групи в парламента са запознати с приоритетите на Асоциацията на българските работодатели, защото по 2-3 пъти са им били представяни, но повече от 90% от тях ги признават и когато дойде време за договаряне, не се случва", посочи Цветан Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Дата: 15.08.2024

Източник: Nova News

Прочетено: 199