15.10.2024

 

„За Българската стопанска камара темата за кръговата икономика е изключително важна и не от днес, не във връзка със Зелената сделка, а от 25 години, със създаването а център  “Чиста индустрия”. Днес Кръговата икономика е в основата на неговата дейност, особено темата за въвеждане на депозитна система, затова с подкрепата на МОСВ създадохме и професионална общност КРИК (КРъгова ИКономика). В тази общност работим с нашите браншови организации за разрешаването на реалните предизвикателства, пред които се изправя бизнесът, и съдействаме за прилагането на нови работещи бизнес модели като този, който има Полша и за който ще имаме възможността да научим от първо лице.“

С тези думи зам.-председателят на БСК Мария Минчева откри проведения днес (15 октомври 2024 г.) в БСК българо-полски бизнес форум за кръговата икономика, организиран от БСК в партньорство с Посолството на Република Полша в София и полското Министерство на климата и околната среда. Мария Минчева благодари за гласуваното доверие от страна на Р Полша за организирането на форума. „Това всъщност е доказателство, че работата ни в тази област се забелязва не само в България, а и от външни партньори. На този форум ще разберем, че всъщност кръговата икономика не е допълнителна тежест за бизнеса и общините, а стимул за конкурентоспособност, развитие и внедряване на нови технологии, при които отпадъкът е суровина. Разбира се, за да се случи каквато и да е трансформация, трябва да се получи обществена подкрепа, а за нея е необходимо да работят както бизнесът и институциите, така да има и политическа воля и последователност в решенията“, каза още Мария Минчева.

По време на форума отговорни служители на МОСВ и полското Министерство на климата и околната среда представиха националните политики на двете държави в областта на кръговата икономика и регулаторната рамка, а представители на Лесотехническия университет представиха кръговата икономика в областта на отпадъчните води. Присъстваха и представители на технологични фирми, които имат разработки в областта на оползотворяването на отпадъци (вкл. селскостопански) и отпадъчни води. Бяха представени и технологиите GreenEvo, предлагани от полски компании, участващи в мисията. Над 20 български фирми и общини заявиха интерес към бизнес форума и участваха в b2b срещи с техни потенциални партньори от Полша.

Според Н. Пр. Мачей Шимански – посланик на Р Полша в Р България, днешното събитие е в подкрепа на политиката, която провежда полското Министерство на климата и околната среда и, в частност – проект GreenEvo. Целта на проекта е да подкрепи развитието на иновативни зелени технологии, разработени и внедрени от полски компании както в страната, така и в чужбина. „2025 е и годината, в която Полша ще поеме председателството на ЕС и силно се надявам дотогава да сме постигнали широк консенсус относно целите на Зелената сделка. Изказвам специална благодарност за партньорството и отличната организация на днешния форум към Българската стопанска камара и благодаря на всички присъстващи. Най-важен участник в днешното събитие е бизнесът, защото той е основният двигател на процесите. Нека сега поставим началото на разговорите, които скоро ще се превърнат в печеливши бизнес партньорства между компании от България и Полша. Вярвам, че ще оправдаем мотото на днешния форум Зелена Еволюция”, каза още посланик Шимански.

Зам.-министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов подчерта, че основните предизвикателства са да се повиши качеството на рециклираните отпадъци, да се постигне качествена промяна в дизайна на продуктите и да се променят потребителските нагласи към темата, като МОСВ активно работи и в трите направления. „Събитието днес е важно и за поддържането на диалога и обмяна на добри практики. Въпросите са изключително актуални и са свързани с прехода към кръговата икономика. Хората трябва да припознаят тези проблеми и да допринасят със своето отношение към екологията. Смятам, че е добре България да създаде подобна програма като полската, с която да насърчи предприятията да разработват, внедряват и да търсят пазари за нови технологии свързани с кръговата икономика“, каза Виктор Атанасов.

София активно работи за внедряване на активни зелени политики и технологии. Процесът на трансформация е сериозно предизвикателство, и никой не може да успее сам в него“, каза от своя страна Надежда Бобчева – зам.-кмет на София. Според нея са нужни съвместни усилия и диалог между обществото, бизнеса и институциите, както и политическа воля за най-голямото предизвикателство – постигането на климатична неутралност до 2030 г. „Целта е да намалим емисиите с 80 процента от нивата, на които са били през 2022 г., което включва много мерки. Над 30 мерки на стойност над 800 млн. евро трябва да бъдат реализирани в следващите години. Това ще изиска много работа и от страна на администрацията, и на бизнеса, и на образователните институции“, каза още Н. Бобчева и информира, че София разполага с почти всички видове инсталации за механично и биологично третиране на отпадъци. Целта е да повишим качеството RDF, както и броя на рециклираните материали.

Активно работим и по амбицията си да разширим системата за разделно събиране на хранителните отпадъци. Последните три столични квартала, които имат кафяви контейнери за разделно събиране на хранителни отпадъци и се обслужват от Столичното предприятие за третиране на отпадъци  са „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район „Витоша“ и „Вердикал“ в „Банкя“. С раздадените контейнери се разширява вече изградената система за събиране на този вид отпадък. Тя обхваща над 1100 общински и частни обекта – училища, детски градини, детски кухни, заведения за обществено хранене, магазини, хотели. Кафяви контейнери са разположени и в т.н. „зелени острови“ в районите „Надежда“, „Овча купел“ и „Илинден“. Амбициозните цели няма как да ги постигнем сами – тук е нужна подкрепата на научните среди, на бизнеса. Вярвам че събития ни дават възможност за обмен на опит и добри практики в предизвикателствата, които ежедневно трябва да преодоляваме“, каза в заключение зам.-кметът на столицата.

Павел Яворски, директор на Дирекция „Приспособяване към промените на климата и градоустройствената политика“ към полското Министерство на климата и околната среда, представи Програмата GreenEvo, която е „ускорител на зелените технологии“. Това е програма на полското министерство, насочена към полски компании, които търсят екологични решения в направленията: „Води и отпадъчни води“, „Управление на отпадъците“, „Възобновяеми енергийни източници“, „Спестяване на енергия“, „Опазване на въздуха“, „Опазване на биологичното разнообразие“, „Жилищна политика“, „Транспорт с ниски емисии“, „Защита на климата, включително технологии, предназначени за намаляване на емисиите на парникови газове“. „Важното е, че говорим не само за идеи и прототипи, а за приложими технологии. Те се разработват и се прилагат на практика. Важното е, че всяка от предложените технологии трябва да има ефективност на зелените решения и тя трябва да е потвърдена от независими експерти. След като Министерството избра компаниите, ние ги свързваме с чуждестранни компании, за да могат да разширят своята дейност. Днешното събитие е олицетворение за това. Искаме да запознаем България с резултатите и да видите как ние разбираме преходът към Зелена икономика. Искаме да споделим някои от успехите от научните среди и отделните фирми. Тук са 12 представители на бизнеса от Полша . Те предлагат екологични и интересни решения свързани със зелени технологии и управление на отпадъците“, каза Павел Яворски.

Ярослав Дембек, началник на отдел „Европейски фондове“ към полското Министерство на климата и околната среда, представи опита на Полша при усвояването на еврофондовете в сферата на околната среда в периода 2004-2024 г. За този 20-годишен период са подкрепени общо 2226 инвестиции в сектора на околната среда, на стойност 11,3 млрд. евро финансиране от ЕС. Инвестициите, свързани с адаптиране на системите за събиране на градски отпадъчни води към изискванията на Директивата за пречистване на градските отпадъчни води (Директива 91/271/ЕИО на Съвета), са на стойност 7,5 млрд. евро, като се реализирани 974 проекта. За адаптиране към изменението на климата, управление на водите и предотвратяване на природни бедствия са изпълнени 124 проекта на стойност 1,5 млрд. За подобряване на управлението на отпадъците и намаляване на депонираните отпадъци са реализирани 162 инвестиции в размер на 1,4 млрд. евро, а за биологично разнообразие, увеличаване на зелените площи в градовете и повишаване на осведомеността – 484 проекта на стойност 480 милиона евро. „Постигнати екологични ефекти: задържане на 48 милиона m3 вода, покриване на повече от 2 милиона души със защита от наводнения; изграждане или модернизация на 22 165 км системи за събиране на отпадъчни води, изграждане или модернизация на 7 160 км водоснабдителни системи, изграждане или модернизация на 590 пречиствателни станции за отпадъчни води“, обобщи Ярослав Дембек.

Проф. д-р инж. Екатерина Тодорова и гл. ас. д-р Александрина Костадинова Славева от Лесотехнически университет - гр. София, представиха дейността на университета в областта на  кръговата икономика за намаляване на отпадъци и пречистването на отпадните води, както и патентованите полезни модели.

В рамките на днешния форум беше подписано споразумение за сътрудничество между софийския Лесотехнически университет и Полския институт за нови технологии в областта на околната среда. Във връзка с това ректорът на ЛТУ доц. д-р Христо Михайлов заяви: „Виждаме, че работим в система на глобални екологични проблеми, на регионални екологични проблеми, на климатични кризи. Всички тези проблеми изискват и глобални, изпитани по възможност решения. Уверявам, че нашият университет участва изключително активно в търсенето на трансфер на знания и технологии. Не се съмнявам, че партньорството ни с водещи европейски партньори като Полския институт за нови технологии в областта на околната среда ще допринесе за по-доброто академично и бизнес развитие в тази толкова значима област.“

В днешния форум участваха 12 компании от Полша:

  • System разработва новаторска технология в строителството, базирана на 3E елементи от естествена суровина– перлит.
  • Petroster Serwis се занимава с проследяване и съхранение на опасни течности. Компанията работи  с петролния и газовия сектор, химичния сектор. Продуктът контролира дали има отечки по съдовете, като целта е запазваме на всичките изпарения в самия резервоар с цел да не се създават емисии във въздуха. Всички сектори, при които е необходимо да се складират течности с химически вещества, тук влизат и подземните контейнери за такива течности, представляват интерес за компанията.
  • AGATА представя решение, което намалява значително праховите емисии, там където има такова прахово образуване, например в електроцентрали, мини и др. Системата предотвратява изпускането на такива прахови частици във въздуха. Технология може да предотврати вторичното запрашаване на фотоволтаичните системи. Както за битови нужди, така и в общинските депа за отпадъци.
  • SEEdiA предоставя технология за интелигентен град – зареждане и управление на микромобилността, като предоставя цялостно решение – инфраструктура, мобилни станции, зареждане на мобилни устройства.
  • Ekotop предоставя екологична технология за преработка на утайки за пречиствателни станции за отпадни води. За разлика от традиционни сушилни, компанията използва евтини, алтернативни източници на енергия. Използване на комбинирано технологии за сушене на утайки е възможно независимо от метеорологичните условия. Благодарение на процеса на сушене при ниска температура като краен продукт се създават гранули/пелети. Те могат да се използват в земеделието като тор и като енергийно като гориво.
  • Dagas се развива динамично и е специализирана в модерни технологии в сферата на пречиствателни станции за отпадни води. Предлага иновативни решения в различни сектори като помага на фирми да развият своя потенциал. В офертите им има решения с пречиствателни станции за отпадни води и инсталации за биогаз.
  • Idealbin е система за интелигентни контейнери с цел правилно събиране и намаляване на тяхното количество. Контейнерите са подходящи не са само за бита, а и за бизнеса в сферата на текстил и електроника.
  • Институт за иновативни технологии и екологичен инженеринг представя две иновации Климатична градина, която съчетава всички елементи на кръговата икономика, и Хидрофитен биореактор – биологична пречиствателна станция (екоиновативно решение, гарантиращо висока ефективност при отстраняване на органични и биогенни съединения от отпадъчни води. Технологията се базира на 5 патентовани изобретения и е резултат от техните собствени изследвания).
  • Power waize представя технология за чиста енергия от биомаса, като използва вътрешната част на кочаните на царевицата.
  • Symbiona създава пречиствателни станции за отпадни води ROVAPO® - технологията позволява максимално възстановяване на вода от отпадни води (до 98%), а също и AnoxyMem® -анаеробен мембранен биореактор.
  • Biocontrol е платформа за визуализация от сателитни данни. Сателитите виждат какво се случва на повърхността на земята. Проследява растежа на растенията и по какъв начин те се развиват. Данните се използват, за да се получи по-добра информация за биомасата, която се създава на земната повърхност. Компанията съдейства за получаването на сертификати за системата RED 2.
  • FortiFruits предлага екологосъобразни методи за увеличаване срока на годност на плодовете и зеленчуците, като повишава производство на биоактивни съединения в плодовете, особено нискомолекулни антиоксиданти.

 

Вж. СНИМКИ ОТ ФОРУМА

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Дата: 15.10.2024

Източник: БСК

Прочетено: 140