27.11.2006

80 безработни жени получават шанс за реализация на пазара на труда по проект, осъществен от Центъра за компютърно обучение при БСК

Центърът за компютърно обучение (ЦКО) при БСК приключи изпълнението на проекта „Обучение за съвместяване на професионалния и личния живот на жените”, чиято целева група бяха 80 безработни жени от четири града в страната - Велико Търново, Петрич, Сливен и Панагюрище.

Обучението, което включва модули по операционна система, текстообработка, електронни таблици, изготвяне на презентации, графичен и интернет дизайн, цели да създаде на жените възможност за работа от дома, давайки им квалификация в областта на информационните технологии и, по-специално, в изработката на рекламни материали и интернет страници.

Специално за проекта ЦКО при БСК разработи и модул за дистанционно обучение по “Изработване на интернет страници – уеб дизайн”, като обучаващите се преминават към качествено новата методика на обучение, след като са получили добра основа по останалите базисни програми. Материалите са достъпни през интернет с парола от всеки компютър, свързан към мрежата. Курсът е разработен за обучение чрез самоподготовка, с богат теоретичен и нагледен материал, като по време на самообучението курсистите имат и практически задачи, чието изпълнение се следи дистанционно – по интернет от преподавателя. Дистанционното обучение цели, също така, да създаде на жените навици за бъдеща работа от дома, която предполага точно такъв вид връзка с работодателя или клиента – дистанционна, чрез която служителят ще получава заданията, ще се извършва мониторинг, както на отделните етапи на изпълнение на задачата, така и на крайния й резултат.

Специални приложения към курса са семинарът по бизнес кореспонденция, която ще е неотменна част от работата от дома, и семинарът за търсене на работа по интернет, ползване на специализирани сайтове, попълване на документи on-line, писане на автобиографии, мотивационни писма и др., практически съвети за поведение по време на интервю и др.

Лицата, завършили успешно обучението, получават Удостоверения за професионално обучение по част от професията “Програмист” – втора степен на професионална квалификация, специалност – “Програмно осигуряване“.

В рамките на проекта, освен обучението, БСК осигурява и работодатели за провеждане на едномесечен стаж на 100% от успешно завършилите. Това е важен етап от практическата подготовка, по време на който жените работят по проект за компютърна изработка на рекламни материали.

Основната цел на проекта е участниците в него да получат необходимите знания и умения, което да повиши пригодността им за заетост и активното им включване в пазара на труда като самонаети или наети лица.

Квалификацията, която получават жените, е предпоставка за осигуряване на баланс между професионалния и личния им живот. Работата от дома съкращава разходите за транспорт, редуцира загубата на време за пътуване до офиса, което може да бъде оползотворено от жената за извършване на семейните й задължения, за обучение и, следователно – за по-големи шансове за професионална реализация. Тази схема на работа е отлична за жените по време на майчинство, когато дори и ограничената като часове работа, съчетана с гледане на малки деца, поддържа навиците за работа, знанията, уменията, дава възможност за развитие, което сферата на ИТ изисква постоянно, поради динамичното си естество.

Проектът е финансиран от държавния бюджет, по Националния план за действие по заетостта за 2006 година, както и от работодателите, които осигуряват финансови средства за всички задължителни плащания по Кодекса на труда и за осигуровките върху тях, които не се поемат от държавния бюджет.

Институциите, участващи в реализирането на проекта, са:

  • Българска стопанска камара;
  • Министерство на труда и социалната политика;
  • Агенция по заетостта;
  • Дирекции “Регионална служба по заетостта” – Благоевград, Бургас, Ловеч, Пловдив;
  • Дирекции “Бюро по труда” – Велико Търново, Панагюрище, Петрич, Сливен;
  • Работодателите по проекта.

Центърът за компютърно обучение при БСК, автор и основен изпълнител на проекта, работи по програми за обучение на безработни лица от 2000 г. с лиценз от Агенцията по заетостта (тогава Национална служба по заетостта), а от от 2003 г. е лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение, като за шест години натрупа богат опит в обучението на безработни. Лицензията на центъра е гаранция за солидната основа, на която е поставено обучението в БСК – учебни програми, база, преподавателски състав, система за качеството и мониторинг.

***

На пазара на труда жените са тези, които по-често попадат в групата на безработните в резултат на реорганизация или ликвидация на предприятията или във връзка с тяхната по-голяма ангажираност по отношение на семейния живот, като по този начин се намаляват техните възможности за повишаване на квалификацията им, редуцират се шансовете им за професионална реализация.

Броят на регистрираните безработни жени в Бюрата по труда е с около 30% по-висок от броя на регистрираните безработни мъже. По данни на Агенцията по заетостта броят на регистрираните безработни жени към 31.03.2006 г. е 226 699, като от тях почти половината (97 486) са със средно и висше образование. Над една трета (34.2 %) от всички регистрирани безработни жени-специалисти са с техническо образование. Безработните жени с висше образование, които се регистрират в дирекциите “Бюро по труда” за първи път, са два пъти повече от мъжете.

На прага на пълноправното членство на страната в Европейския съюз държавните институции, социалните партньори и гражданското общество полагат сериозни усилия за подобряване на равенството между жените и мъжете – задача, залегнала в редица програмни документи на ЕС. Равнопоставеността между половете и, особено – подобряването на достъпа на жените до информационни технологии (ИТ), както и възможностите за развитие на кариера в тази област, предполага придобиване на професионални знания и умения в сферата на високите технологии.

Виж снимки от пресконференцията

Дата: 27.11.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 3954