Българската Стопанска камара (БСК), като представителна организация на работодателитe, активен партньор в процеса на изграждане на стабилност и постигане на по–висока степен на заетост на пазара на труда и в подкрепа на политиката на правителството за равни възможности и борбата с дискриминацията между мъжете и жените, счита, че пълната заетост може и следва да се постигне чрез включването на всички групи от работната сила, чрез създаването на условия за равен достъп на жените и мъжете в сферата на високите технологии. Стъпка в тази насока е проектът за обучение на безработни жени по програмата "Сиско Мрежова Академия" в областта на компютърните технологии: "Нова професионална квалификация в областта на информационните технологии и компютърните мрежи".

Основната цел на проекта е да се подобри достъпът на жените до заетост в професията администратор на компютърни мрежи чрез придобиването на знания и умения за използване на информационните и компютърните технологии, техника и оборудване за ефективно интегриране на пазара на труда.

Непосредствените цели на проекта са свързани с насърчаване придобиването на знания и умения в областта на информационните и компютърните технологии; с повишаване възможностите за намиране на работа от жените в професията администратор на компютърни мрежи; с повишаване адаптивността на жените в динамично изменящите се условия на информационното общество, основано на знанията и уменията; с Развитие и повишаване капацитета на регионално и местно равнище за използване на информационните и компютърните технологии.

Проектът се реализира в седем района на страната с доказана потребност от специалисти в областта на информационните технологии, а също така и с висок процент на безработица – Сливен, Петрич, Видин, Плевен, Враца, Карлово/Сопот, Благоевград.

Мобилната академия ще обучава жени от градове, в които няма изградени Сиско Академии до момента, и съответно потребителите на обучението не могат да си позволят да пътуват и да се обучават в по-големи градове, в които вече съществуват такива академии. По този начин мобилната академия ще обучава жените, които не могат да си позволят такова пътуване поради семейни ангажименти, липса на финанси, които изисква такова пътуване /транспортни разходи, разходи за квартирни и др./. Предимство за включване в обучението ще се дава на самотни майки и майки с деца до 3 години.

Проектът "Нова професионална квалификация в областта на информационните технологии и компютърните мрежи" е включен в Националния план за действие по заетостта през 2003 г. и се финансира със средства от Държавния бюджет и собствени средства на Българската стопанска камара. За неговото осъществяване Сиско Системс дари оборудване за практическите занятия на стойност 14 000 щатски долара." е включен в Националния план за действие по заетостта през 2003 г. и се финансира със средства от Държавния бюджет и собствени средства на Българската стопанска камара. За неговото осъществяване Сиско Системс дари оборудване за практическите занятия на стойност 14 000 щатски долара.

Целеви групи

Обект на проекта са 140 безработни жени, регистрирани в териториалните поделения на Агенцията по заетостта - Дирекциите "Бюро по труда". В целевата група с предимство се включват в проекта: безработни жени на възраст между 22 - 45 години, със средно, полувисше или висше образование, свързано с компютърните и информационните технологии. Необходимо е владеенето на английски език на работно ниво.

Финансиране
МТСП
Обхват
Регионален
Резултати
  • Придобиване на професионални знания и умения в областта на информационните технологии – изграждане и поддръжка на компютърни мрежи.
  • Създаване на реални условия за постигане на устойчива заетост на 140 безработни жени в неравностойно положение на пазара на труда.
  • Увеличени възможности за професионална мобилност и развитие в кариерата.
Прочетено:2074