Изх. № 00-17-15/ 25.07.2024 г.

На Ваш №РкД-39-97/07.2024 г.

ДО

Г-Н РУМЕН РУСЕВ,

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ДОБРИЧ

ОТНОСНО: Проучване на потребностите на работодателите от работна сила по реда на Закона за насърчаване на заетостта

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РУСЕВ,

Във връзка с Ваше писмо №РкД-39-97/07.2024 относно проведено от Агенцията по заетостта проучване на потребностите на работодателите от работна сила представям на Вашето внимание позицията на Стопанска камара – Добрич.

Резултатите от проучването потвърждават дългогодишната тенденция на липса на кадри с необходимата квалификация и умения – преди всичко, т.нар. „меки умения“ като самоконтрол, дисциплина, работа в екип, работа под напрежение, желание за самоусъвършенстване и др.

Проучването дава известна основа за анализ на ситуацията на пазара на труда в региона на област Добрич, но смятаме за необходимо изготвянето именно на такъв задълбочен анализ, който да обхване не само очакванията на работодателите, но и състоянието и тенденциите по отношение на възрастовото и квалификационното разпределение на работната сила. Необходимо е подобряване на процеса по прогнозиране и съответно планиране на необходимите умения за пазара на труда, с оглед очакваното развитие на икономиката, дигиталния и зеления преход.

На база на анализа следва да се разработи регионална стратегия за преодоляване на дефицитите, с фокус върху възможностите за квалификация на всички образователни равнища – от детските градини (където се създават първите навици и меки умения), през системата на средното образование до т.нар. учене през целия живот. Следва да се отчетат и поколенческите различия, като се предвидят съответните програми за развитие и усъвършенстване на уменията на отделните поколения работници.

Не на последно място, трябва да се засили връзката между работодателите и образователната система с цел практическо обучение на учениците в реална работна среда, както в рамките на т.нар. дуално обучение, така и за останалите паралелки. Също така, за нас, като представители на работодателите в Област Добрич, състоянието на образователната система е от ключово значение, тъй като липсата на кадри – и в количествено, и в качествено отношение, е базов проблем за практически всички индустрии. Ето защо, ние винаги сме настоявали за балансиран план-прием чрез увеличаване на паралелките с професионална насоченост. Също така, план-приемът следва да отчита редица фактори, като демографско състояние (брой ученици), обезпеченост с педагогически кадри и материална база, и т.н.

От името на Стопанска камара – Добрич изразявам готовност за участие в бъдещи инициативи, насочени към регионалния пазар на труда.

 

С УВАЖЕНИЕ,

НИКОЛАЙ РАДЕВ

Председател на УС на СК-Добрич

Прочетено: 347