30.10.2009

Изх. № 05-10-35/30.10.2009г.                                                        ДО

 

                                                                                              Парламентарната комисия

                                                                                              по околна среда и водите

                                                                                              към 41 Народно събрание

 

                                                                                              Министерството на околната

                                                                                              среда и водите

 

Председателите на парламентарни групи

 

ПОЗИЦИЯ

ОТНОСНО: Статута и финансирането на проекти от Предприятието за управление на проекти за опазване на околната среда към МОСВ (ПУДООС)

 

Във връзка с дебата по парламентарно питане относно проектите по ПУДООС, проведен на 30.10.2009г., Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес изразява следното становище:

  1. Създаването и функционирането на ПУДООС е грубо нарушение на основополагащи принципи на управление на правовата държава, бюджетната система и механизмите на т.нар. „Валутен борд”. Като държавно предприятие, регистрирано по Закона за околната среда и Търговския закон, то управлява и разходва бюджетни средства – държавни такси, целево предоставени средства от държавния бюджет за екологични програми, глоби и имуществени санкции за административни нарушения по специалното законодателство по околна среда.
  2. БСК е единствената бизнес организация, чиито представители в Управителния съвет на ПУДООС, са подписвали приетите решения за финансиране с особено мнение.

Изразените позиции подчертават недостатъчната информация и обоснованост на представените предложения за финансиране, липсата на пълна оценка за ефективност и целесъобразност за част от предложенията. На следващо място, БСК е възразявала срещу одобряване на нови проекти с финансиране, надхвърлящо 150-200 млн. лв., т.е. над два пъти планираните и разполагаеми ресурси на ПУДООС за 2009г.

  1. Постъпващите приходи с бюджетен характер и произход се разпределят от държавно предприятие - търговско дружество, с решение на управителен орган, доминирано от представители на държавните ведомства и с миноритарно участие на представители на бизнеса и общините (по един представител). Подзаконовият нормативен акт за набиране и разходване на средства чрез ПУДООС е съставен и одобрен от същите тези представители на държавните ведомства – членове на управителния орган на предприятието, което е пример за конфликт на интереси.
  2. На практика основен източник на приходи в ПУДООС са средствата, събирани от бизнеса под формата на такси и глоби, а същевременно предприятието финансира изключително обекти на общините.

 

БСК ПРЕДЛАГА:

  1. Да бъдат внесени спешни промени в Закона за опазване на околната среда, с които да бъде закрит ПУДООС,
  2. Съответните приходи да се пренасочат към държавния бюджет и да се разходват по общия ред за финансиране на еко-проекти с ключово значение.
  3. С предимство да се финансират проекти за решаване на проблемите, за които се събират целево таксите и глобите от бизнеса.

 

 

            ПРЕДСЕДАТЕЛ

            БОЖИДАР ДАНЕВ


Позиция оносно статута и финансирането на проекти от ПУДООС
Добави мнение