29.05.2017

 

Изх. № 02-00-3/29.05.2017 г.

 

ДО

Г-Н ХАСАН АДЕМОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА
ПРИ 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

                                                                                                                       

КОПИЕ:

 

 

 

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НСТС

 

ОТНОСНО:

Законопроект 754-01-1 за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (Ваш № КТСП – 753-08-1 от 10.05.2017 г.)

 

УВАЖАЕМИ Г-Н АДЕМОВ,

Българската стопанска камара отстоява вече изразени принципни позиции, че следва да се разработи дългосрочен пакет от мерки, гарантиращи средносрочната и дългосрочна финансова стабилност на пенсионно осигурителната система (ПОС). В конкретен план, приоритетно следва да бъдат разрешени проблемите на т.нар. „вход на системата“ – преформатиране на трудовата експертиза на работоспособността, реализация на пенсионните права на основата на действително изплатени осигурителни вноски, паралелни реформи за увеличаване на заетостта и броя на осигурените лица, ефективни мерки срещу недекларирания труд и др. На тази основа следва да се осигури адекватност на размерите на различните категории пенсии, да се коригират съотношенията между минималните и средните пенсии за ОСВ. Същевременно, изплащането на минималните социални и други пенсии, несвързани с осигурителния принос, както и на специфични обезщетения, имащи характер на социални помощи, следва да се финансира за сметка на социалното подпомагане и др.

Предложеният законопроект се основава на точно обратния подход – разрешаване на част от проблемите на „изхода“ на ПОС без осигуряване на необходимия финансов ресурс, като обхваща макар и значима, но ограничена част от решенията, които следва да се приемат. По такъв начин, липсата на системен подход към проблемите на ПОС поставя под съмнение ефекта от предложените мерки. Напомняме, че утвърдилата се практика на изолирано разглеждане и фрагментарни решения на отделни проблеми, доведе до сегашното неблагоприятно финансово състояние на ДОО.

Обръщаме внимание, че предстои да се изготви, обсъди и приеме Законът за бюджета на ДОО за 2018 г., чрез който могат да бъдат внесени необходимите промени, отчитащи сегашното финансово състояние на ПОС и въздействието на предлаганите мерки. Преди това следва да се предприеме обстоен анализ и оценка за ефективното използване на финансовите ресурси.

По тези причини, БСК не подкрепя по принцип предложения подход за внасяне на частични изменения в нормативната уредба, без да се представи предварителен анализ и обща законодателна рамка за промени, които да бъдат подложени на предварително обществено консултиране и обсъждане в НСТС.

БСК изразява готовност да участва на експертно равнище с предложения и становища за повишаване на  ефективността на пенсионноосигурителната система.

 

С УВАЖЕНИЕ,

 

БОЖИДАР ДАНЕВ

Изпълнителен председател

 


Относно проект за допълнение на Кодекса за социално осигуряване
Добави мнение