16.07.2019

На 15 юли 2019 г. се случи безпрецедентно изтичане на огромни масиви чувствителна информация от национални бази данни, в противоречие с всички норми за киберсигурност, вкл. в разрез с изискванията на GDPR. Причините за това са все още неясни, но каквито и да са те, фактът е налице и милиони физически лица и фирми са застрашени от злоупотреба с информация за тях.

За потенциален проблем със защитата на данни БСК предупреди в свое официално становище още на 16 август 2018 г. и многократно след това, в контекста на промените в Наредба Н-18 (за касовите апарати). Опасения от подобно естество бяха изразявани от браншови организации, фирми и експерти в рамките на множеството срещи и работни групи, както и при всички публични изяви, свързани с темата. През всичките тези месеци от страна на компетентните институции ни опонираха, че българският бизнес укрива информация/обороти, брани сивата икономика и пр., и пр. Всички тези обвинения с днешна дата губят всякакъв смисъл, защото случилото се на 15 юли 2019 г. доказва нашите опасения. За съжаление!

Припомняме, че точно преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец държавата беше в абсолютна невъзможност да упражнява правомощията си в една друга важна сфера на обществения живот - търговската регистрация. Въпреки категоричното ни настояване, и до днес нямаме ясен отговор какви бяха причините и чия беше вината за срива в Търговския регистър! Надяваме се да не станем свидетели на подобна неяснота и по отношение на скандала с регистрите на НАП.

Обществото и, в частност – бизнесът, очаква отговор на най-малко три ключови въпроса:

  • Какви са видът и обхватът на изтеклата информация?
  • Застрашена ли е националната сигурност?
  • По какъв начин ще бъдат защитени гражданите и фирмите?

Не на последно място, скандалът с теча на информация прави повече от наложителни промените в Наредба Н-18, вкл. прецизиране на текстове и промяна на срокове, така че Наредбата да бъде приложима и да не поставя в рискови условия, както дейността на фирмите, така и функционирането на данъчната система.

Светлият български бизнес е доказал, че е национално отговорен и ще остане такъв и занапред. Светлият български бизнес вярва в регламентите, защото те гарантират конкуренцията. Но регламентите трябва да бъдат изпълними! Това очаква светлият български бизнес – изпълними регламенти и защитена от нерегламентирани посегателства бизнес среда, вкл. защитена корпоративна информация.

В контекста на горното призоваваме за предприемане на всички необходими действия от страна на институциите с цел изясняване на реалната обстановка и гарантиране сигурността на българските фирми и граждани.


Декларация във връзка с изтичането на информация от национални бази данни
Добави мнение