30.07.2024

 

30.07.2024 г.

ДО

Г-Н ПЕТЪР КЪНЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА И ИНОВАЦИИ
ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

КОПИЕ:

 

 

Г-Н ДЕЛЯН ДОБРЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЕНЕРГЕТИКА
ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

Г-Н АНДРЕЙ ЦЕКОВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА, БЛАГОУСТРОЙСТВО И МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ
ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО:

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове, сигнатура 50-454-01-22, внесен от Костадин Тодоров Костадинов и група народни представители на 5 юли 2024 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КЪНЕВ,

Представяме Ви становище от долуподписаните организации против предложението за ограничаване изграждането на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници само до случаите на производство на енергия за собствено потребление на обекти, намиращи се на територията на индустриалния парк. Внесеното предложение е категорично неприемливо, на основание на следните аргументи:

  1. Предложението е рестриктивно и ограничава управлението и развитието на парковете като самостоятелни и самодостатъчни микросистеми, като едновременно с това нарушава принципите, заложени в Закона за индустриалните паркове. Законът за индустриалните паркове в България има за цел да създаде благоприятна среда за инвестиции и развитие на икономиката. Той се стреми да привлече както местни, така и чуждестранни инвеститори, като им осигурява ясни правила и стимули за извършване на производствена дейност в страната. Насочен е към създаване на модерни и ефективни индустриални паркове, които да отговарят на изискванията на съвременната икономика и се основава на принципите на публичност, прозрачност и конкуренция.
  2. В мотивите и представената оценка на въздействието към ЗИД на ЗИП отсъства анализ и оценка как направеното предложение ще засегне вече съществуващи или в процес на изграждане енергийни системи в индустриалните паркове, както и планираните и в процес на реализация инвестиции.
  3. Чрез ограничаване на производството от ВЕИ единствено до производство на енергия за собствено потребление се намалява енергийната независимост и сигурност. Диверсификацията на енергийните източници в индустриалните паркове спомага за намаляване на зависимостта им от централизираната енергийна система и осигурява устойчивост при кризи. Например, при възникване на енергийни кризи наличието на локално генерирана енергия гарантира непрекъснатото захранване на критични процеси.
  4. Направеното предложението изключва оптималното използване на пространството на индустриалните паркове и препятства постигането на синергия между индустрия и енергетика, вкл. води до намалена енергийна ефективност. Както е посочено в мотивите към предложението, парковете разполагат със значителни площи. Част от тях не могат да бъдат използвани ефективно за производствени дейности, поради значителна денивелация, специфични ограничителни условия от топографски и почвени особеностите на терена и др. Ефективен начин да се оптимизира използването им, без да се засягат производствените процеси, е интегрирането на различни енергийни системи, включително за производство и съхранение на енергия, което да доведе и до по-ефективно управление на енергията.
  5. Политиката относно възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в индустриални и технологични паркове е ключов аспект от стратегиите за устойчиво развитие. България, като част от ЕС, е поела ангажименти за намаляване на въглеродните емисии и преход към зелена енергия. Изграждането на ВЕИ в индустриални паркове е важна стъпка към постигането на целите на ЕС за декарбонизация и преход към чиста енергия.
  6. Възобновяемите енергийни технологии се развиват бързо и предлагат все по-ефективни и икономически изгодни решения. Ограничаването на тяхното използване води до технологичен регрес и ще намали конкурентоспособността на българската индустрия на международния пазар.

Предложението за промени в Закона за индустриалните паркове и ограничаването на изграждането на ВЕИ единствено за собствено потребление е регресивно по отношение на устойчивото развитие. То ограничава потенциала за икономически растеж, намаляване на емисиите и конкурентоспособността на предприятията и поради това не можем да го подкрепим.

 

 

С УВАЖЕНИЕ, 

 

Добри Митрев

ПредседателБСК

            

Кирил Домусчиев

ПредседателКРИБ

 

 


БСК и КРИБ със съвместно становище по промените в Закона за индустриалните паркове
Добави мнение