09.08.2024

Изх. № 05-02-46 / 9.8.2024 г.


ДО
Г-Н ИВАЙЛО ИВАНОВ
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

Относно: Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2025 г.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

Във връзка с проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2025 г., който е представен за обществено обсъждане със срок за становище до 12.8.2024 г., представяме на Вашето внимание следното:

Българска стопанска камара подкрепя предложената в проекта на Постановление линия на бедност за 2025 г. в размер на 638 лева. Считаме, че предложеният размер на линията на бедност за 2025 г. е правилно изчислен според действащото законодателство, което отговаря и на правилата на ЕС (изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“).

Така, националната линия на бедност нараства със 112 лева, което е нарастване с 21,3% спрямо размера ѝ от предходната година.

В същото време, прогнозираната инфлация за 2025 г., когато ще се прилага новата линия на бедност е само 2,6% според ЕК.[1] Отслабването на инфлационния натиск се очаква да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението, което ще засили социалния ефект на това увеличение.

Искаме да подчертаем, че се надяваме действащата нормативна методология за определяне на линията на бедност, която е съобразена с правилата на ЕС, да остане стабилна и да не се променя постоянно и конюнктурно. Това би дало сигурност на процеса на планиране на бизнеса и инвеститорите. Особено неподходящо в случая е периодично да се връщаме към стари модели на нормативна уредба, които вече са прилагани в България и със съгласието на всички социални партньори, са променени само преди няколко години.

Следва да се отчита и това, че от миналата година обхватът на социалното подпомагане е с разширен кръг лица, които са бенефициенти по него, както и че размерът на социалните плащания е увеличен, защото те вече се изчисляват на база на линията на бедността, а не на база отпадналия гарантиран минимален доход. Това води до увеличени бюджетни разходи:

  • За 2024 г. се предвижда да бъде осигурена финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания на над 670 000 средномесечен брой лица с трайни увреждания над 18-годишна възраст.
  • По Закона за социално подпомагане се очаква да бъдат подпомогнати 54 971 лица и семейства през 2024 г.
  • През 2024 г. се предвиждат финансови помощи и средства за подкрепа на детето и семейството с цел превенция на изоставянето и реинтеграция, отглеждане на детето в семейство на роднини или близки или в приемно семейство да се предоставят за 4 800 деца средномесечно.

В същото време, в частичната предварителна оценка на въздействието няма финансов анализ по категории какви разходи ще струва това на бюджета.

Някои констатации в частичната предварителна оценка на въздействието звучат неясно.

  • На стр.6 (т.1,5) пише, че през 2024 г. при определен размер на линията на бедност от 526 лв. под прага на бедност са били 1 571,9 хил. лица, или 22.9% от населението на страната. А през 2025 г., при увеличение на определения размер на линията на бедност на 638 лева, „при този размер на линията под прага на бедност са били 1 325,9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната. Линията на бедност на годишна база нараства с 21.3%, а относителният дял на бедното население нараства с 2.3 процентни пункта, или 246 хиляди души.“

Не става ясно, как така, след като през 2024 г. под прага на бедност са 1 571,9 хил. лица (или 22.9% от населението на страната) и през 2025 г. те ще намалеят на 1 325,9 хил. лица (или 20.6% от населението на страната) е направена констатацията в частичната предварителна оценка на въздействието, че „относителният дял на бедното население нараства с 2.3 процентни пункта, или 246 хиляди души.“ през 2025 г. Всъщност, това е намаление с 2,3%, а не увеличение със същия размер.

  • „На стр.8 (т.3) пише, че „неравенството в разпределението на доходите за лица под 65 години е 7,5%.“;

Не става ясно по какъв критерии/модел е определена тази цифра, за да може да се тълкува нейното значение.

Считаме, че в оценката на въздействие следва да се описва по-подробно ефектът от новия размер на линията на бедност: обхванати лица, бюджетно въздействие и други важни и относими показатели.

 

 

 

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

[1] https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-surveillance-eu-economies/bulgaria/economic-forecast-bulgaria_en


Относно: Проект на ПМС за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2025 г.
Добави мнение